IRAMA HATI SAYA

Bukan Ayat Cinta

Isnin -071008

Hati sudah jauh.
Diri makin jarak.
Sesak. Sebak.

Mahu tinggal kamu, sanggupkah?
Pisah dari aku, relakah?
Berlalu hari tanpaku disisi, mampu?

Letih
Menanti tanpa jawapan pasti.

Mungkin
Sengaja tidak dimengerti
Atau sekadar beralas simpati.

Lalu
Pergi sahaja dengan senyap.
Lepaskan
Segala rasa tersisa. Tersiksa.

Biar
Cahaya itu beransur malap.
Hingga akhirnya langsung lenyap.

Hapus
Baki duri (yang ter) tinggal.
Lupus bisa-bisa sengal.

Siapa peduli?
Ini bukan ayat cinta,
Bukan juga kata memuja.
Hanya cebis nada kecewa (barangkali).

Yang hilang,
Lesaplah bersama angin
Sepertinya padam cahaya lilin.

*hembus angin kosong*

Tawarikh: Aku dan Telefon Mudah Alih

081008/rabu
1:23 am


Siapa yang pertama kali tengok aku jawab call atau taip sms mesti akan pandang dua kali kat telefon yang aku sedang gunakan sekarang. Tapi, aku nak imbas balik sejarah aku dan telefon yang pernah berada dalam bimbitan aku.

Handphone pertama aku dibeli dan dihadiahkan oleh kakak aku. Masa tu aku first year di Matrik UIA. Nokia 3310. Diserahkan beserta simcard Hotlink.

Zaman tu simpack memang mahal. Aku punya berharga RM84. Itupun pek promosi (kad sim+kredit panggilan RM50). Dan nombor itu aku gunakan hingga ke saat ini (hampir 6 tahun kira-kiranya).

Lebih kurang 5 bulan selepas tu, kakak aku bagi Nokia 6510 bagi menggantikan Nokia 3310 sebab dia nak beli handphone lain.

Lama juga aku pakai telefon ni. Sampai masuk maincamp Gombak. Kecik tet je. Ringtone pun best-best. (monofonik je pun). Dalam pada tu sempat juga bertukar phone dengan seorang kawan ni. Dia bagi merasa Nokia N-GAGE dia selama dua bulan.
Seronok dan sangat teruja dengan true tones dan design ala game-boy. Tiap-tiap hari tukar ringtone dan message tone. [jakun].

Tidak lama kemudian, kakak aku bagi Nokia 6610 pula
(sebab dia dah pakai butterfly @Nokia 8250).
Aku sangatlah excited coz dapat pakai handphone yang ada skrin berwarna dan bernada polifonik. Masa tu MMS dan GPRS baru in-trend. So, aku pun sakanlah main MMS dengan kawan-kawan yang ada telefon skrin berwarna. Kadang-kadang tu nak cakap gudnite pun guna MMS, siap attach sekali dengan polyphonic ringtone lagi, Siot tol kan?

Ada satu lagu ni kawan aku bagi, sedap sangat. Tiap-tiap malam aku dengar sebelum tido. Tajuk dia “I Believe” nyanyian Yuko Yamaguchi. Aku punya taksub dengan lagu tu sampai pulun download mp3 dan hafal liriknya. Rupanya itu OST satu drama Jepun ni: OverTime.
Akupun apa lagi.. kemain sakanlah tengok drama bersiri lakonan si tua hensem Takeshi Sorimashi dan Esumi Makiko.Nota kuku: Cerita ni pun syiok. Aku bagi 5 bintang!

Aku guna Nokia 6610 tu sampai satu masa keypad dia ‘jammed’. Nak taip nombor dah tak leh, yang function Cuma button “receive” dan “end” call sahaja.

Balik rumah, aku ngadu kat kakak yang handphone tersebut sudah nazak. Esoknya, kakak belikan Samsung ssx430 second-hand. Warna putih.
Dia baru beli Samsung model A117.(kalau tak silap).
Maka merasalah aku upgrade sikit style handphone aku kepada jenis lipat atau ‘flip’(puh, waktu tu kalau pakai handphone flip memang kira canggih la).

Malangnya, umur dan hayat si Samsung SSX430 tidak begitu panjang bersama aku. Asyik terjatuh menyembah bumi saja handphone ni. Aku sendiri pun tak tahu apa fasal perangai dia macam tu. Letak atas meja, puk jatuh ke lantai. Buh tepi bantal, esoknya kelepuk terburai bawah katil. Pecah, terpelanting bateri tak usah cakaplah. Sampaikan kena pita selofan(selotep) keliling dia bagi bateri lekat balik. Pendek kata, memeng retak menanti belah. Sabar ajelah.

Kemudian, lepas satu, satu penyakit timbul. Keypad dia turut jammed (penyakit yang serupa macam nokia 6610 aku dulu tu). Mungkin juga kerana waktu itu aku gila SMS. Charger pun problem sebab tak dapat connect dengan bateri(kerana retak). Memang tak dapat dibantu lagi dah si Samsung samseng itu. Ajal dia dah sampai gamaknya.

Ahkirnya, aku terpaksa pinjam Nokia 2310 milik roommate aku coz Samsung aku tu dah tak dapat nak hidup lagi (unable to charge).
Dan kali ini aku decided untuk beli Handphone sendiri. [Takkan aku nak mengecek dengan kakak aku lagi kan?].

Maka akupun order la i-mobile 309 dari roommate aku si budak Thailand ni.
RM 350 untuk telefon bimbit pertama yang lebih kecil dari tapak tangan aku sendiri.
Alhamdulillah… i-mobile 309 ini masih terus mencurahkan jasa baktinya kepada aku sehingga ke hari ini.Dah hampir 2 tahun aku pakai.

Uniknya, i-mobile 309 ni bukan handphone biasa. Dia sebenarnya sebuah mp3 yang ditambah fungsi telefon; bukan handphone yang ditambah fungsi mp3 seperti yang kita biasa dengar.

Kadang-kadang banggak juga aku menayang telefon ini sebab setakat ini belum pernah lagi aku lihat orang lain gunakan model yang sama dengan aku. Dan hingga ke hari ini, pasti ada mata yang menjeling penuh curiga pada tangan comel aku setiap kali aku ‘godam’ atau ‘tet..tet.. I-mobile kesayangan aku ni.

Akan datang, aku menanam azam untuk sambar Nokia Navigator pula.
Aku suka coz ada peta, aku ni kan memang ‘failed’ bab mengingat pelan atau map. Function dan spec dia pun macam best je.
Perghh!!!! Tak boleh tahan.

Trivia: Aku tak pernah ada handphone berkamera.
(Tapi kalau dapat kusebat Nokia Navigator ni, memang lengkaplah hidup aku kot).

Dream No More.
Huh. Start Saving. Saving. Saving. Saving…

LIFE SUMMARY

210908 – AHAD

For Aziz

Betul la cakap kau, aku dah lama tak update blog ni.

Actually entry tu ada, Cuma tak ada masa nak post. Maklumlah 2-3 bulan ni busy sikit.
Buat yang rindukan coretan aku, biar aku buat summary sikit tentang my life previously.

Masa sem akhir aku, yakni short semester, aku dapat jadi part-time English teacher kat IIUM EDUCARE. Masa tu awal bulan 6. Best jugak mengajar budak-budak umur 4 tahun. Aku ingat nak apply jadi fulltime lepas grad sebab aku minat bidang early-childhood education. Tapi bila aku tahu yang masa depan aku tak berapa cerah kalau aku terus kerja kat situ (gaji tak ikut kelulusan ‘coz this field requires Early Childhood Education Certificate/Diploma, makna kata: even ada degree pun gaji tetap sama dengan budak diploma jika degree kita tiada kaitan dengan bidang berkenaan. So?)

So, aku pun giat mencari masa depan. Dan dalam masa yang sama aku uruskan borang untuk sambung Master (atas permintaan keluarga). Plan aku: nak ‘rehat’ sambil kumpul duit sementara nak tunggu postgraduate enrolment bulan 11 ni.

Pertengahan Julai aku pergi interview di Menara Maxis KLCC. Post: Data Entry Personnel, Temporary 3 months contract basis. (Saje la nak cari pengalaman, cadangnya habis kontrak boleh terus sambung belajar seperti dirancang. Payment pun boleh tahan, sejam RM 8. berbanding RM 4 per hour kat Educare).

Then aku berhenti jadi cekgu tadika dengan berat hati after dapat offer dari Maxis Mobile Communication Sdn. Bhd. Walaupun sedih untuk tinggalkan anak murid yang aku dah mula sayang kat Educare tu, tapi aku blah jugak ‘coz NO MONEY NO TALK (lupakanlah nilai SENtimental kerana sekeping SEN adalah lebih bernilai! Hahah..)

Kerja kat Menara Maxis tu seronok juga. Environment nya ok aje walaupun aku terpaksa mengadap macam-macam ragam customer. Officemates pun semua sempoi dan very helpful. (Hal diorang dengan Tuhan tu biar la diorang tanggung sendiri kan).
Cumanya the task is sooooooooo monotonous. Boleh jadi bengong juga rasanya kalau aku duduk(kerja) kat sini lama-lama. Masa interview itu hari HR officer tu ada cakap kalau performance aku bagus, I might be promoted as a permanent staff kat bahagian Business Operation and Management after the 3-months contract ended.

Tak sampai sebulan aku kat Maxis, aku decided to pursue my career in a recognizable field which suits my qualification. Maka, aku nekad quit this job after so much thought dan bertimbang-tara.

Nota kaki:
Paling best semasa bekerja di Menara Maxis ni adalah ‘my hectic yet precious lunch hour’. Walaupun aku just bekerja selama 11 hari (tolak weekends), tapi my lunch hour was very meaningful. From the first day I reported to work until my final working day aku akan kuar lunch with my best-acquaintance-cum-partner-in-crime, AriffShah.

Well, he is not-that-nice guy tapi aku suka lepak dengan this boy. It gave me some sense of relief whenever I went lepak with him during our lunch hour (called it lepak because we’re sometimes tak makan sama; ada masa-masa dia berpuasa dan hanya teman aku melantak).

Our lunch hour is ours. It was kinda constrained dan sangat suntuk. We usually had lunch less than half-an-hour (setengah jam). Sebabnya waktu rehat aku pukul 1.30-2.30 petang sedangkan dia normal lunch hour 1.00 -2.00 petang. Thus, we would only be meeting each other from 1.30 – 2.00 pm. How fair it is.

So, can you imagine betapa terhadnya masa yang kami ada? Yet we used it wisely. Masa tu baru aku sedar dan paham apa yang dimaksudkan dengan ‘MASA ITU EMAS’. No. Masa itu lebih berharga daripada emas.

Aku sedih gak nak tinggalkan dia dan semua perkara-perkara baik kat sana, tapi I really have to move forward for a better future. Whatever it is, I would like him to know that those were the best moments of time for me – to have a good company like him. Thanks buddy!!!

After resign from Maxis, aku hantar transcript ke CELPAD untuk proceed my application as a part-time lecturer (so that aku boleh buat fulltime Master concurrently). Unfortunately masa aku forward transcript aku tu dah tak ada vacancy dah. I guess I was a little late. “We will contact you if there is any vacancy in the future”, kata Head Department memberi harapan. Sedih, terkilan dan yang sebaya dengannya tak payah cakaplah kan.

Head Department tu cadangkan aku apply for fulltime position. Kena submit different form, resume and transcript. Makna kata: do it all over again. And the condition is: aku tidak digalakkan untuk ada sebarang komitmen lain(contohnya buat Master) because I’ll be under probation for ONE YEAR! Wadehel?!

Dan lagi, result of the application hanya akan diumumkan for the next intake. Which means I will have to wait for nearly 4 months. Kau gila ker? Dah tu aku nak kena menganga je ke for the coming months ahead?! Aku ni dah la undoubtedly workaholic, kalau nak kena waiting for that long boleh berkulat aku. Diulangi, BERKULAT!

Meanwhile, life has to go on. Sambil berharap that there is still a vacancy for that f***ing part-time position for me, aku telah hantar resume kat this one particular college. CONSISTcollege (mungkin nama sebenar).

Tak sangka less than a week selepas tu aku dipanggil untuk interview, then I was called for the second time untuk ‘demo teaching’ pula. Lepas mock teaching aku diminta untuk report duty pada 2 September.

Maka bermulalah hidup baru aku sebagai pensyarah di kolej berkenaan. Stakat ini, I’m happy with my life dan sangat bersyukur dengan apa yang ALLAH kurniakan buat aku. Hopefully everything is going to be alright.

May ALLAH be The Guide and Protector for me and for those around me. Amin.

KELAB BUJANG 2: CHARMING.. AM I?

160908 – TUESDAY


Ada sorang mamat Iraq ni tangkap cintan lak dengan aku. Tak pasal-pasal jer.(seriously, aku bukan perasan k).

Intro: Aku kenal dengan mamat ni masa tunggu bas nak balik kerja. Bustop tu kat depan Zoo Negara, so memang most of the time foreigners or tourists akan tunggu bas bersama dengan aku.

Satu petang ni masa sampai kat bustop tu ada beberapa orang lain yang tengah tunggu bas jugak. Termasuklah this guy. Seperti biasa, bas U34 memang lambat sampai. Semusim sekali je bas ni akan lalu. Siapa yang tak tahu tu memang berakar la punggung menunggunya.

Mamat ni duk membebel kat aku. Katanya dah setengah jam dia duduk kat situ. Aku sengih je. Sebagai rakyat Malaysia yang berbudi bahasa, maka wajiblah kita mempromosikan keindahan dan tempat-tempat menarik Negara kita ni kepada warga asing dan pelancong.

Yang mamat ni pun rancak juga bercerita. Lastly, dia tulis nombor telefon dia kat tiket bas aku. Pastu dia keluarkan tiket kapal terbang dia yang penuh dengan tulisan arab tu dan suruh aku catat nombor telefon aku (handphone dia tertinggal kat apartment). Kalaulah korang jadi aku, apa tindakan korang? Of course you have no choice but to write it on, kan? (memang by any chance kita tak dapat refuse).

Then, macam biasalah bermula episode berbalas sms… Tup! Tup! Dia kata dia suka kat aku. Gelabah la jugak, tapi buat-buat cool aje. Bila aku tanya kenapa, dia kata “because I found you are simple girl.”

Wadehel? Dia ingat aku ni ‘easy’ ker? I am simple, but I am NOT easy. Language barrier is a very BIG issue for me. Aku tak salahkan dia yang tak fluent in English, masalahnya, aku sendiri pun tak berapa pandai nak cakap omputeh. Kang terbalik kod pulak bila menyembang, tak ke haru? Lagipun, aku memang tak minat orang asing. Kata orang, laki-laki arab ni jealous kuat (laki tak arab pun sama). So, aku pun cakap kat dia, “I’m sorry, I cannot be your lover. We can only be friends.” Lepas tu aku bolayan je sms dia.
Aku memang tak ada hati pun kat dia. Kawan sudeh.

Sebenarnya dalam hati aku cuma ada seorang je. Dialah lampu hati aku. Cenderawasih aku. Aku memang bukan two-timer walaupun kadang-kadang aku ‘nakal’. Sejak aku jatuh hati kat si cenderawasih ni memang aku tak pernah pandang orang lain. Yang aku tahu, aku cuma nak dia sorang jer dan hanya dia. Noktah.

So, datanglah Iran ka, Iraq ka, Afghan ka, Singapura-pura ka, hatta sesiapa jua, minta maaf, Tak Layan! Section closed.

“Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Pandanglah hamba si gagak hutan
Sebelah mata pun hamba tak terkilan..”

p/s: Amaran keras untuk SEMUA:
Kalau tak suka, cakap je TAKNAK. Jangan bagi harapan pada orang atau main-main dengan hati dan perasaan orang. Kalau kita lukakan hati seorang, ada 10 orang lain lagi yang akan sakitkan hati kita pulak. Ha, nak ke?!

KELAB BUJANG 1: Potential Life Partner

090908 – Tuesday


Soft-spoken, articulate, intelligent and handsome. The standard criteria for a potential life partner every woman would dream of.

Does this type of guy still exist in our 21st century world?
Ada. Tapi susah nak jumpa.

Well, tell you what, I found this one guy who just suits the descriptions. (but the handsome part is rather lacking, I prefer to say that he is quite pretty. Hurm..beautiful boy). He is soft-spoken but not sissy. Melayu kata ‘sopan-santun’. He is articulate, but not in front of his superiors. He is undoubtedly intelligent and wise, but sometimes a bit ‘kalut’ over small matters. Pendek kata, he is everything-good-to-see type lah.

I think I like this pretty dude. But he is not what people observed him to be when he comes to me(betui ka ayat aku ni?). Whenever we’re both chattering, I can see his true colour. How he struggles to meet the demand of being a ‘perfect’ being in the eyes of the people around him.

I can hear he swears sekali sekala whenever he got pissed-off with somebody. And he bebel a lot though. His favourite word would be “macam taik!”. Erk. I think I like this fussy little boy because he presents himself very differently to me and I could always see him switching his hat. Kadang-kadang aku rasa dia terlupa yang dia sedang bercakap dengan aku yang perempuan. Whatever!

Bagi saya, dia kacak dan lawa biarpun orang kata dia lady-like. Biar saya terangkan, sebenarnya dia bukan si lembut, cuma dia seorang penyantun. Siapa berani cakap dia ‘aww..’ mari makan penampar jepun saya.. Watchaa!!!

Tapi..saya dan dia bagai langit dengan bumi. Dia lampai dan berdada bidang. Saya pula katik dan rendang. Dia berhidung mancung bak seludang, sedang saya berhidung kemek tak bertulang. Mata saya bulat, matanya pula kecil bersahaja.

Aku tembam dan bundar, dia cengkung dan lonjong. Namun, apapun yang buat kami nampak berbeza tetap tak akan merubah perasaan aku pada dia.. hahahahh…

 
◄ Design by Pocket