IRAMA HATI SAYA

Hand-Made Veil (Siti Rope'ah Collection)

Salam,
Hai Kak Tijah, Kak Limah, Eton, Majidah dan semua yang mengenali Siti Ropeah. Hari ni kita ada edisi special tau. Siti Ropeah nak ajar cara-cara buat tudung.


Sekarang ni dah ada macam-macam spesis tudung, ada tudung Ekin, selendang Mawi, pastu trend latest tudung awning dengan pelbagai fesyen. Paling gojes kononnya sekarang ni style pakai selendang lilit-ubi. Ala..yang kita pintal dan bungkus kepala kita ikut arah pusingan jam tuh..kalau boleh buat 7 lapisan, colour pulak wajib ikut warna pelangi. Cik ada dengar yang jiran Cik pernah cuba nak tiru lilitan Hana Tajima kat youtube tapi dia tercekik sebab silap step. Berdarah-darah dagu dia tercucuk kerongsang, dan berbirat jugaklah leher dia terjerut selendang tu.



So, tudung yang Cik nak buat kali ni adalah tudung yang sangat ringkas. Boleh buat pergi sekolah, pergi mengaji, ke pejabat, mahupun menghadiri mesyuarat tingkap. Tudung ni basic dia biasa je, cuma Cik nak ajar korang untuk tambah hiasan supaya tudung kita tu tak nampak old-school sangat disamping membuat Kak Senah menegur di pasar dengan bertanya:


"Eh, fesyen baru..kau beli online ke?"



Uih..panjang pulak Cik membebel kan..let us go straight to the point..sila betulkan duduk anda dan baca dengan penuh minat. Dahi kerut sikit please...


Dah sedia? Ok..Mula-mula sekali, ambil gunting dan pastikan tidak tumpul.


Sebelum memotong kain, anda dinasihatkan untuk mengukur mengikut saiz yang bersesuaian. Kalau nak jadi ustazah pilihan, labuhkan sedikit sehingga paras pinggang. Kalau sekadar nak jadi sarung nangka, singkatkan hingga cukup-cukup bawah leher. Kain mestilah dipotong membentuk segiempat sama. Kalau susah sangat nak buat ukuran tu, tekap aje dengan tudung bawal, zap!

Potong kain mengikut ukuran dan bakar kelilingnya dengan lilin. (Kalau ada mesin jahit tepi lagi bagus)


Lipat dan cantumkan bahagian tengah tudung dengan jahitan suka hati. Cik tak tahu ape nama jahitan ni tapi ni memang standard jahitan untuk tudung sekolah dari dulu lagi.


Pilih renda yang tidak terlalu besar untuk kelihatan lebih ringkas. Dinasihatkan memilih renda dari jenis kapas(cotton) bagi mengelak anda kelihatan seperti cendawan atau tudung saji. Sambungkan renda pada hujung kain yang telah dililin(atau dijahit tepi).



Anda boleh menggunakan mesin jahit atau buat kemasan dengan jahitan tangan. Sebenarnya kain hitam ni agak licin dan renda pula halus, jahitan Cik agak lari jika menggunakan mesin, maka Cik jelujur halus sahaja. Habis cerita!

Akhirnya, siap sudah tudung klasik Siti Ropeah Collection. Kemas dan sweet-sweet kan?
Thanks to Jihah as the model. Dia tak ada mood tapi kena paksa. haha!



~Selamat Mencuba dan Bergaya~






Notakaki: Adakah kau tertunggu-tunggu entri aku, sebab kau ingat aku nak tulis pasal kau?
Well..Aku bukannya artis yang perlu bagi kenyataan balas dalam Melodi. You are just that pathetic.
 
◄ Design by Pocket