IRAMA HATI SAYA

Itu Engkau


Mata yang kalut
Hati yang ribut
Itu engkau

Bibir dimanis ukir
Hati berolak usir
Itu engkau

Langkah damai girang
Hati kemarau gersang
Itu engkau

Tutur berpanjang kisah
Hati menepis resah
Itu juga engkau

Engkau itu
Usah lagi bernafas semput
Jika hati mula direnggut

Engkau itu
Usah lagi berpahit senyum
Jika hati tenangnya belum

Engkau itu
Usah lagi menapak gah
Jika hati berhujan bah

Engkau itu juga
Usah berpura sebalik kata
Jika gelisah bilang sahaja

Kepala Hotak Kau


Sampai bila kau nak tunggu dia
Kalau dah tahu orang tak suka
nak biar sampai kau mampos ternganga?

Hey, sedarlah sikit,
walau kau sayang dia berbukit, cinta kau melangit,
dia tak mungkin pandang kau walau sekenyit.

Katakan saja padanya:
Apa jeling-jeling?
Jangan harap aku nak paling.
Kalau aku dah mula geleng,
tak ada maknanya kau kerling.
Sebab hati aku kering.

Mengapa dikenang perkara lampau,
biarkan semua lemau,
jangan buat hari cerah jadi silau,
cubalah guna kepala hotak kau!

They Told Me

[Thursday - 150207]

They told me
to give up hope
to let you go
to leave something that is not worth for me.

Sick of...

[071006-tues]

My love is not for you
Though sometimes I believe it is so

Should I forget you?
Would it be difficult?

I'm sick of this nonsense!
The only thing to be a human is by having the feeling.
Is not it?

Need You No More

[280906-thurs]

I felt hurt whenever I'm thinking of you.

Now that I didn't need you anymore..
Go.. as far as you could..
Keep yourself away from me..
Please distance your soul apart from me.

"I shall not feel alone without you,
I can stand on my own without you,
So go back in your shell
I can do bloody well without you..."

note: I can't remember whether or not the last stanza is from me..(most probably not). cause this poem is too old, I can't really recall what happened back then. Maybe I did pick the line from a book. If the line is yours, please do tell me, thanks.

Mahu Kamu


"kita selalu tak hargai bila sesuatu itu di sisi kita.

then bila that thing was gone baru la nak menyesal."

Dearest my love,

Would you give me a chance to love you?
Can I love you?
I don't know when exactly I started to love you, but I know that the feeling is true.

Please allow me to love you...
And I promise that I won't disturb you
Or ask you to love me in return.

O my sweet.. sweet love...
I thought I would hate you in our first meeting..
Can't believe the change of feeling
It just couldn't make me stop smiling.

Oh.. I love the way I love you
Hope u feel the same way too...

I Shouldn't

"Kamu lama tak dengar berita, senyap jer..."

"Hmm..Aku slalu jugak nampak kau.. kau je yang tak nampak aku..."

sebenarnya aku tak nampak pun kau.
dan aku tak mahu nampak kau.
sebenarnya aku sangat rindu kat kau.
walaupun aku tak sepatutnya buat macam tu..

I shouldn't have called you last night..

Haven't You

I'm sorry that I hurt you..

But I can't help myself.

'Coz you're hurting me
most of the time.

I'd just tried it once
And I regretted it.

Haven't you ever be sorry for
what you have done to me?


210207 - wednesday

Don't be Sad

Once I saw you crying
I knew your heart is trembling
Thinking of the sorrow
Would there be hope for tomorrow

The confusion drives you
In desperation you seek for truth.

When no one gives you a hand;
Allah will always help you to stand.
When all the hopes were gone;
Remember Allah will never leave you alone.
In faith shall you remain
Sweet is the pleasure after pain.

Bila Sir Geleng Kepala

Tadi Sir geleng kepale macam nak nangis.

Kesian kat dia…

Ye ler, tengok anak murid camtu.

Mesti dia disappointed dengan kita kan??

Habih ler kalau dia failed kan kita semua…

Hish..dia takkan buat macam tu.

Dia ni baik sangat..sebab tu anak murid naik kepala..

Mungkin sebab tu dia bagi soalan susah kat kita..

Budak-budak ni borak time dia ngajar…bising.

Betul tu, dia baik sangat.

Yang bebudak ni tak insaf-insaf, asyik nak berborak jer.

Tak ada rasa segan dengan Sir, nak buat camner...

Nak borak tu boleh, tapi diam-diam la, jangan kaco orang lain...(macam kita..):p

Ye..betul tuh..

Ok, semangat Sir dah kembali.. dia ni ’short-tempered’, sekejap jer marah, sekarang dah cool...

Ala, orang dah tua, banyak experience lak tuh.

Maybe sebelum ni dia pernah kena lagi teruk lagi, ke...

Usia mematangkan kita la katakan, heheh...;)

Aku nak jadi orang tua la kalau macam tu..

Aku dah banyak experinces...hehee...

Aku on the way membeli tlepon baru...

Dalam process…maybe sem depan I’ll get it…huhu..

(asek cakap pasal fon je.)

Fon aper? Kau tengah kumpul duit ke?

Aku nak kerja shortsem ni. Amik 2 sabjek je kot.

Aku tengah cari bajet la ni.. Fon I-Mobile…

Cambest jer..

Baper dollar fon tuh ?

Dalam RM300 je.. tapi ada MP3 n radio…

Oooo…tapi tak pernah tengok la fon tuh.

Kau cari kat maner ?

Hah…Hah…ade le ‘cable’ aku…nanti bila dah pakai aku tunjuk kat kau... memang payah nak tengok fon tu kat sini..

Aku ngantuk giler.

Tak tau nak balik umah ke tak.

Maleh rasanya nak menapak.

Lah..kalau malas nak menapak ke umah, menapak la ke JJ...

Kalau ngantuk, tidur ler kang...

Apsal kau tak pergi kelas tadi?

Pasal jam aku, aku ingat awal lagi, bila jumpa Farah dia siap tanya ”ai, lambatnye gi kelas..” pastu aku tanya ”kenapa lak?”..

Pastu dia tunjuk jam dah pukul 9.15am. Tu yang aku maleh nak pi kelas tuh. Dah lambat sangat.

Kitorang (aku, ja n jiha) pun lambat bangun tadi..

Kul 8.40 baru bangun, tak pernah lambat macam ni... pastu kelam kabut berlari ke kelas... Sekali dah sampai sana, tengok-tengok kelas kosong... rupa-rupanya kelas tak ada... dia ada cakap hari rabu hari tu tapi kami tak dengar coz masa tu tengah ’Midterm’... Hampeh betul! Buat penat jer... Mandi pun tak puas...

Kesian korang. Mesti korang frust giler tengok kelas kosong.

Kalau aku ada kat situ, ketawa besar aku, hahaha!!!

Minggu depan ada library research orientation.. 30 names yang terawal dalam list jer yang kena pergi, yang lain tak payah..

Kulit muka aku tetiba kering lah… ketandusan… hah hah..

Ketandusan aper? Ketandusan kasih-sayang ke? He he..

Aku tak check nama lagi kat DELL, ko dah tengok?

Dah..Aku first group.. mesti best jalan-jalan kat library kan....

invitational entry by naD dA' emaERtYuesT

bukan mudah menggapai impian
bukan mudah meniti jalan-jalan kehidupan..
aku masih di sini menanti sebuah janji yang tak pasti
namun kini kutemui
jawapan pada yang tak pasti..
kini...
kupasti aku sudah kehilangannya
jauhnya dia dari hidupku..
membawa semua kenangan antara kami..
tidak ingin ku kenang semuanya
kerana ia hanya menyakitkan jiwa dan ragaku...
memusnahkan harapanku...
merubah arah hidupku...
kini ku pasrah pada sebuah ketentuan
yang pasti...mesti ada hikmah atas segala yang terjadi...
kesakitan yang terlalu mendalam ini...
cukup mengajarku erti sebuah kehidupan
erti sebuah kehidupan yg tiada kesudahan
hanya pada Allah tempat aku memohon pertolongan
minta diberi kekuatan yang berkekalan
pasrahku dalam ketentuan...
sabarku dalam kesedihan...
tabahku dalam kesunyian...
ku ingin jauh dari derita ini..
kuingin jauh dari derita ini..
kiingin jauh dari sengsara ini...
moga...
aku tabah dalam menghadapi segala
aku dipilihNya kerana aku mampu tuk menghadapinya
kerana Dia tahu aku ada kekuatan yang nyata
yang pasti...
ku tak mahu lagi terlibat dengan cinta murahan
cinta yang tiada nilaian
cinta yang tiada penghargaan..
cinta yang tiada kesetiaan...
cukuplah derita ini berakhir di sini....

yang terluka,
naD dA' emaERtYuesT

Kucar-Kacir Otak Hang!

Salam...




Kuch Kuch Hota Hai. Rasanya semua orang pernah tengok dan masih ingat cerita ni kan? (I never fancy hindi movies because for me it’s just a waste of time and basically have the same theme and jalan cerita). Namun, atas saranan seseorang, semalam cik telah meluangkan hampir 3 jam untuk menonton filem hindustan yang sangat popular pada tahun 2000 ni. Well, FYI, this is my first time watching hindi movie. I can say that this movie is typical yet unique.

Hmm, sepanjang menonton bersama 2 lagi rakan cik, cik dapat meneka jalan ceritanya sebab ada sesetengahnya resemble what had happened to me (orang lain pun sama kot). Sekali tengok, terimbas cerita-cerita adaptasinya seperti Kuliah Cinta, Heart dan Gerak Khas The Movie(eh, apa kes pulak cerita ni pun masuk list?). Secara keseluruhannya kami bertiga telah sepakat merumuskan moral of the story sepertimana berikut:
1. jangan mencurang,
2. jikalau sudah berpunya, tolonglah mengaku.
3.Jangan perasan dan
4.jangan buat orang perasan.
5.Jangan merosakkan rumahtangga orang (seperti budak kecik si Anjali tu).

Kesimpulannya, CINTA itu memang TAK ADIL. Cik tak berapa setuju dengan ending cerita ni sebab Aman(Salman Khan) tunangan Anjali(Kajol) tak dapat memilikinya sedangkan dia sangat cintakan tunangnya. Sanggup pulak tu dia serahkan orang yang dia cinta tu kat orang lain? Huh, sungguh sukar difahami, tapi itulah kehidupan.

Cerita ni tak perlulahlah diambil serius dari segi dramatisnya, namun fenomena ini ada kalanya berlaku (dah ada yang mula membayangkan dirinya ditempat Anjali, Rahul, Tina, atau mungkin Aman, kan? Kan?). Kita merasa gembira kerana disayangi seperti Tina. Kita merasa bahagia kerana berjaya memiliki seperti Rahul. Kita turut merasa sedih kerana pernah terluka dan salah mengerti seperti Anjali. Kita juga mungkin rasa terkilan seperti Aman kerana terpaksa melepaskan seseorang yang ingin kita miliki. Semua situasi yang tergambar mungkin pernah kita alami. Kita mungkin atau sedang berada ditempat salah satu dari watak yang tersebut. Betul tak?

Secara peribadi cik tetap rasa cinta ni tak adil dan sangat menyakitkan. Kenapa tak bagi je si Anjali tu kahwin dengan Aman dan berbahagia (aman bahagia)? Dan biar ajelah si Rahul tu rasa apa yang pernah Anjali rasa.(Ini adalah derivational ending atas perbincangan bersama). Again, there’s no such thing as happy ending in a hero-must-get-the heroin kind of story macam ni. (Suka hati aku la nak reka ending sendiri kalau tak puas hati kan?)

So I told the person who sarankan cik to watch this movie about my personal view. Lalu katanya: ‘Takpe lah kalau itu pendapat kau, tapi bagi aku, cerita tu lambing sebuah harapan dan takdir’.

Harapan dan takdir? Huh, hanya orang yang penuh harapan dan suka berharap je yang akan bagi jawapan macam ni. Orang yang terlalu berharap selalu bersandar pada takdir untuk mengubah kenyataan. Seperti mengharap bulan jatuh ke riba. Seperti harapan Romeo dan Juliet untuk bersama tanpa sengketa. Seperti ibu si Tenggang yang mengharap anaknya pulang. Seperti...apa-apa aje la yang sewaktu dengannya.

Namun hidup kita ini bukan seperti cerita lagenda, dongeng dan tragedi tersebut. Kebanyakan ending cerita kita sebenarnya kita sendiri yang menentukannya. Sebab kita yang bertanggung jawab memilihnya. Kitalah sebenarnya yang mencorak bahagia dan derita hidup kita tanpa kita sedari. Pada akhirnya kita tetap menyalahkan takdir. Betapa tak adilnya kita kan?.

Maka, buat semua yang terbaca coretan ni, marilah kita renung sama-sama dan menilai kembali. Adakah kita sedang berbahagia dan gembira? Atau adakah kita sedang dirundung derita lara? Dalam apa jua situasi kita berada kini, cuba paling kembali pada masa lalu kita. Apa sebenarnya yang telah kita lakukan atau keputusan apa yang telah kita buat sehingga memberi natijah keadaan kita hari ini? Adakah kita berbahagia tanpa melukakan sesiapa dengan atau tanpa sedar? Adakah kita sedang berduka kerana melihat kebahagiaan orang lain? Adakah jalan duka itu atas kesilapan kita dimasa lalu? Atau adakah kita kini gembira kerana melepaskan sesuatu/seseorang yang kita rasakan lebih layak berada ditangan orang lain?

Fikirkan sahaja. Renungkan sahaja...
Jikalau anda rasakan masa masih memberi peluang, maka silalah bertindak dan buatlah keputusan hari ini supaya kita tak akan terkilan dengan takdir kita pada hari esok.
Andai ruang waktu tidak mengizinkan. Dan peluang kita sudah tertutup, maka senyum saja pada takdir. Kerna masih ada sesuatu yang kita tak akan pernah tahu. Suatu suratan yang telah diukir buat kita oleh Yang Maha Mengetahui. Doakan sahaja yang terbaik untuk hari ini, esok dan masa hadapan yang belum dalam jangkauan kita.

Bicara Budak



Budak 1 : A atau B?CONFUSE

Budak 2 : Kenapa kau confuse?

Budak 1 : Tak tahu nak pilih siapa.

Budak 2 : Dua-dua ok. Aku prefer A tapi B pun ok gak.
Ko pilih la B, biar aku amik A, hoho…

Budak 1 : Memang ramai yang prefer aku dengan A.
50 vote for B, 50 pilih A..
But the problem here is that I don’t know which one prefers me..hoho..

Budak 2 : Kau rapat dengan A ke B?

Budak 1 : Dua-dua. Tak ada yang lebih.
Tapi yang lebih nak rapat dengan aku si A la. Dia manja.
But at the same time B is always asking for my help and advice in certain matters...

Budak 2 : Hmm.. A tu lagi muda dari kau ker?
Kalau aku, aku pilih yang matang. Dua-dua tau tak pasal kau suka kat diorang?

Budak 1 : Kami semua sebaya.. A lagi matang, cumanya dia agak dependent. He needs somebody to company him; not to support, but just as a company.
Tapi B lak very independent, but he needs support in his affairs (business&studies). Dia akan mengadu kat aku bila dia rasa down.
I have no idea whether or not A dan B aware about this, entah-entah dua-dua tak ada hati kat aku..huhu…

Budak 2 : Laa, sian… Kau tak bagi hint ke kat diorang?
Lagi satu, sampai dua orang kau nak, “ape ke hei nye?”
Cuba kau clarify, kau nak A ke B??
Pastu kau tanya iman kau sendiri kau nak yang macam mana?
Mana boleh satu perempuan 2 lelaki, weh!
Dah la spesis Adam ni nak extinct, huhu.. cian aku ni..

Budak 1 : That’s why..If I could, then I would just want to have the one and only…
The problem here is that I don’t know siapa yang suka aku sebenarnya…
I cannot detect the hint (if any). I’m afraid that I might be loving the wrong person..
Kang aku pilih B, tengok-tengok si A rupanya yang suka kat aku..Tak adil la begitu.
Whatever it is, aku kena tunggu their confessions… Then I’ll assure it.
Preferably A…Ideally B…
[I am more in love with B kot, but it turns out that A is the one who treats me better].

Budak 2 : As you said that A is quite manja, kau kena ingat maybe he just treats you like his older sister. Aku tengok kau sesuai dengan B, tapi itu aku punya P.O.V la.
Kalau kau sanggup nak membelai si A tu, aku tak kisah tapi I think B is more matured and independent, better for kau yang macam budak-budak nih.
Tapi the decision is yours.

Budak 1 : Tapi B selalu tak layan aku…

Budak 2 : Yela, lelaki kan ego.

160207-fri
 
◄ Design by Pocket