IRAMA HATI SAYA

Tentang Apa Yang Aku MAMPU

tersenyum.
ya. sangat aku.

penutup tahun 2009 ini
aku barangkali boleh rumus
apa yang aku mampu
untuk hayat aku setakat ini

1. tamat belajar
2. mengajar
3. menyimpan dana peribadi (untuk kepentingan sendiri)
4. membantu kawan dari apa saja segi terlarat
5. menjadi lebih matang
6. kurang baran(walaupun masih)
7. belikan baju raya untuk keluarga (kali pertama)
8. melawat beberapa tempat di Malaysia selain Pahang dan Kuala Lumpur (asbab pelbagai tujuan) antaranya Pulau Pinang, Perak, Kedah, Kelantan, Terengganu, Johor, Selangor dan Negeri Sembilan.
9. mengumpul koleksi majalah Anjung Seri sepanjang tahun 2009.
10. memiliki/membeli harta dari titik peluh sendiri, antaranya Almari Kayu Sederhana Besar, Peti Ais, Televisyen 21" dan Motorsikal 130cc.
Semuanya TUNAI tanpa cengkeram.

Aku sesungguhnya bersyukur dengan rezeki yang telah Allah kurniakan kepadaku selama ini.
Moga segalanya mendapat keberkatan dan moga Dia limpahkan rezeki buatku untuk hari mendatang.
Semoga aku menjadi hamba yang tidak kufur nikmat.

Nota:
No.10 adalah pencapaian aku yang sangat memuaskan kerana aku merancang dan berusaha keras demi matlamat itu.
Dan aku akan terus berusaha untuk mendapatkan apa yang aku ingin bila aku mampu.


Aku tidak pernah peduli
dengan apa kata mereka
tentang apa yang mereka miliki
berbanding apa yang aku mampu
Aku ada diri aku
Aku ada keluarga, kawan dan orang yang menyayangiku.
Hanya yang di atas ini sahaja
yang tahu apa dan kenapa aku ada apa yang aku mampu.

Ada yang berbisik kepadaku
'beli lah yang ini, lebih mahal, lebih standard, nanti orang pandang sambil angkat kening kepada kau'
Tidak.
Aku tidak perlukan kening sesiapa
kerana aku sendiri punya kening
yang tidak aku angkat ketika memandang orang yang lebih dari aku.
Tentang kualiti dan kuantiti,
tidak semua yang mahal itu berkualiti
dan tidak semua yang murah itu haprak
pokoknya pada kita yang membeli.
Aku biasanya pandang pada fungsi.
Jika dua barang pada harga yang berbeza tetapi punyai fungsi yang sama,
kenapa kita nak untungkan penjual dengan membayar harga yang tinggi?
kalau beli mahal-mahal tapi tak pandai jaga pun tak guna juga.
Mengaku saja lah
yang kamu mahu semua mata memandang pada tag dan jenama yang kamu gayakan.
Lagi kedana lagi hebatlah kamu dimata mereka.

Ada juga yang berkata kepadaku
'tak usah la beli yang tayar dua itu. Beli lah ini, tayar empat ini. lebih selesa, lebih bergaya, lebih segak.'
Tidak.
Aku bukan mahu bergaya seperti kamu-kamu
yang sebenarnya aku tahu
poket kamu itu sama saja dengan poket aku.
Sekurang-kurangnya yang tayar dua ini juga ada fungsi yang sama dengan yang tayar empat itu.
Yang penting aku tidak terbeban dengan 'duit kopak setiap bulan kerana sekian bayaran' seperti kamu-kamu
yang kononnya lebih selesa dan lebih segak.
Belum masanya lagi untuk aku bazirkan sisa RM untuk tujuan sepertinya.
Banyak lagi tujuan lain untuk aku labur dan leburkan dengan baki yang ada.

Juga yang bertanya kepadaku
'bila kau nak sambung belajar?'
biasanya kujawab 'tahun depan' tanpa perincikan tahun yang mana
kerana aku sendiri tidak pasti.
Kerana yang aku agak pasti
aku belum mampu
untuk tujuan itu
walaupun aku memang berkehendak. sangat.
Mereka yang rapat denganku memang maklum
akan perancangan dan impian awal aku.
Tetapi, rezeki itu ditangan Tuhan.
Setakat ini rezeki aku bukan di menara gading.
Layaknya aku diam disini dahulu
semampu aku
bekerja dan menimba pengalaman
menadah ilmu dari pengajaran.
Dengan izin Allah
suatu hari nanti
mungkin aku akan bersama kalian yang bertanya dan berjaya.
Aku juga ada azam itu. Sungguh.

Maka itu
aku teruskan hidup
dengan apa yang aku mampu.
Kamu tak usah susah-susah mikir bagi pihak aku.
Kerana setahu aku
aku tidak bebankan kamu.

Aku punya poket.
Walaupun tak penuh, tapi tak pernah kosong.
Yang paling penting,
aku tidak seluk poket kamu
yang nampak macam penuh
tapi pada akhirnya terpaksa dikosongkan
kerana apa yang kamu miliki
adalah apa yang kamu fikir kamu mampu
berbanding apa yang aku mampu.

Nah! sekarang kamu mahu gelakkan aku?
Telan balik air liur kamu tu, pandai!

Selamat Tahun Baru

Mendung Itu Indah

Yang terzahir itu
Cuma biasan
parut dari luka yang dalam

Kamu yang tidak pernah mengerti
Tentang lara
Tentang hampa
Tentang kusut
Satu jiwa yang tertinggal

Aku pada kamu
Aku ada kamu
Kamu pada aku
Kamu ada aku
Biasakan itu
Ingat selalu itu

Jika kamu
hilang
Aku nanti.
Jika aku
lesap
Kamu pergi

Jauh

Ke mana angin bisa bertiup
Aku disitu
Jadi lalang dan pohon bergoyang
Di mana air bisa mengalir
Aku disana
Jadi kerikil hiasi sungai

Hanya saja
kamu lepasi
jalan cabangnya dua
pasti kembali
jadi satu haluan
langkahmu seterusnya
Benar, kan?

Maka
walau perit tertusuk
terhenti
dan mungkin terhencot
langkah itu
mungkin sedikit jadi sumbang
Namun kamu
Ya. Kamu.
Harus pandang pada langit
yang jauh lebih luas bentang
lebih cerah, lebih damai terang
dari sempit pandangan
pada lorong sehala
di depan mata kecilmu

Matahari yang terik
bisa bikin matamu sepet
Namun cahayanya itu sangat kamu perlu
walau sedikit

Awan bantu kamu
terima cahaya seadanya
Mendung itu mendamaikan.
Hujan itu rahmat.

Kamu percaya, kan?

A 24 me and a boyfriend? WTF?!

Ya, ya. Thanks for the wish.
I know and am happy that am becoming older.

Alhamdulillah
Thousand thanks to Allah
for His bless through my years.

It's just a matter of number.
Am 24 today, so what?

I've been working for a year since I graduated.
Am happy with my achievement so far.
I got a so-so salary every month (and of course I wish for more).
My pocket is getting worst yet am satisfy with what I've been spending for.

Have I been in love?
Yes and No.
I've been hurt as much as I love.
I've been left as much as I waited.
And what not.
Still
am alive.
And you, you, and you,
can get lost.

True story:
I did have the so-called 'bekas bakal boyfriend'
Indeed soo many. Haha..
I repeat..Bekas Bakal Boyfriend..(not even got the chance to be. Uhuk!)
Yelah..Budak comot, siapa yang nak pandang, kan?

Ini cerita zaman I study.

First guy
was when I joined a musical group at the university
In order to be accepted as part of the members,
we need to pass the interview session.
I was interviewed together with another pretty boy i don't know from where.
I kinda like this boy.
He's a good friend and a nice guy in person.
But this guy is soo hard-selling. Then I gave up.
End.

Second Guy
was also from the same group.
we got same interest here and there,
sharing things and experiences every now and then,
but no feeling attached.
And finally I dumped myself for he has his own sweetheart.
Means I must back off as well.
The end.

That's it
And No More.

From then onwards
Am tired of being in touch or getting into serious business called
'perasaan-dan-
yang-sewaktu-dengannya' with guys.
(cause I ended up got only the PERASAN).
Merely friends would do.

And life goes on
for me
and for everyone around me
Some friends are still with me through my smile and cry (thank you)
and some were just gone to God-knows-where.
(and I don't care)

After years of healing from the wretchedness
I finally get myself a very reliable boyfriend
that I will truly love with all my heart.
I know that this new boyfriend will always help me
in any way possible as he could afford to.
Bringing me to places of happiness.

....
...
..
.

Introducing

my special

young

white

and lovely

boyfriend.....


Modenas GT 128

(kacak kan?)

Tired of getting into a fussy relationship with human beings?
Try having one with the inanimate.

You'll surely say WTF!

Haha.. Gotcha! ;)
Happy Birthday To Me.

Gadget Update: Wireless Headphone



Wireless Headphone HS-208 With FM Radio

Price : RM 35.00

Just bought thid headphone at PIKOM PC Fair, Kuala Lumpur Convention Centre,
4-6 December 2009.

A birthday gift for my self...Huhu

Function(6 IN 1):


1. FM radio
2. Supervision
3. Wired headphone
4. Online audio chat
5. Wireless headphone
6. The design conforms to human engineering principles comfortable for wearing.

Highlight:

The working frequency of the transmitter is ranged from 83-108MHZ
The transmitter can be widely compatible with multi-media such as TV,PC,DVD,CD,VCD,MP3 and other electronic products with audio output plugs. Good quality of the sound and be effective with over 30M and the sound signal can penetrate barriers like walls and objects without the angle limitation.
TV-Accompanying: You can enjoy the TV program freely without disturbing others by using wireless headphone.
With super bass function.
FM broadcast : The headphone can be used as FM radio separately and search and focus channels ranged from 88-108MHZ automatically with stable frequency.
Online chat(Receiver can connect the audio line with microphone to the PC)Receiver with audio line can be used as wired headphone.
Several headphones can share one transmitter
The design conforms to human engineering principles comfortable for wearing.

Transmitter Specification:

Transmitting frequency: 84~87MHz
Power supply: AA DC 1.5v batteries 2pcs

Receiver Specification:

Receiving frequency: 84 ~ 108MHz
Max receiving range: 30m
FM radio frequency: 88~108MHz.

Mari Menari




Hujung minggu ni
06/12/09 - Ahad

ada
Tarian Cuti-Cuti 1 Malaysia

di
Dataran Merdeka
jam
6.30 hingga 11.00 pagi
.

I'm very excited and looking forward to participate or at least having some moment to watch the event.

Mesti seronok kan? kan?

Jom la.

My Best Friend's Engagement

Selamat bertunang kepada Muhamad Nabil bin Yusoff dan tunangnya Rozilawati.
Pada hari ini, 30 November 2009 jam 2.00 petang di UiTM Shah Alam.

Tahniah dan Semoga kamu berdua berbahagia.

To Nabil,
Maaf la aku tak dapat datang coz kena kerja.
Nanti korang kawen insyaAllah aku amek cuti k.
Congratulation!!!

Notakaki: sebak pulak tetiba. Nabil ni kawan baik aku dari matrik lagi. Susah senang aku semua aku ngadu kat dia. Sesak duit semua pinjam kat dia. Kisah-kisah cintan aku seme dia tahu. Gelak aku, nangis aku semua dia simpan. Kira sahabat aku dunia akhirat la dia ni. Bila dia dah ada tunang ni aku tak boleh la nak manja dengan dia lagi kan. Huhu. Gurau aje. Friends forever. You are my best brother,dude!

a click to share



(credit to Leman, taken from his fb)

New Day With My New Shoes

Notakuku: ini entri mengada-ngada sesuka hati gua.

Cakap lah aku poyo ke apa ke, yang penting aku nak tayang kasut baru aku nih. Memang cun dan terasa hensem bila digayakan bersama Uniform Kuning a.k.a Coverall aku ni kan? kan?..

Dan aku menapak ke pejabat di pagi isnin dengan penuh gaya seorang model kasut sukan antarabangsa.

Kenapa aku rasa riak dengan kasut ni? Sebabnya, aku beli dengan harga yang murah (berbaloi-baloi..).
RM 9.90.
tak percaya?
aku lagi tak percaya..
tapi sebab tak percaya jugaklah aku telah mengangkut kasut itu dari rak menuju ke kaunter dan terus membayar.
Serius, memang RM 9.90 tak lebih tak kurang.

Saiz 37
(promosi kasut kanak-kanak di Carrefour Wangsa Maju..
yang mana kaki-kaki gajah tu boleh lah mula menggigit jari ye.. Heheh..)

Jangan Pada Aku



jangan pada aku
kau hambur segala rasa
dilepas segala bahana
dibeban semua sengsara

jangan aku
hanya dicari waktu kau sunyi
cuma terlintas difikirmu kala bersendiri
hanya dibelai saatnya kau bahagia
cuma ditatang pada hari kau tersenyum menjela

bukan aku
yang lali terima semua selar
yang kebal menahan calar
yang kalis dengan duri menjalar

sungguh
hati ini bisa luluh
jiwa ini makin rapuh
mulut kadang mengeluh
pada surut naik kisah tanpa usul
kita mungkin hanya tersasul

harusnya
kita kongsi suka juga duka
harusnya aku
jadi penenang kalut hatimu
jadi kilau pada suram harimu
jadi bintang pada malam kelammu
dan
kau juga harusnya begitu, bukan?

Their Happy Endings

Salam,
sebab renyah sangat nak itu-ini kat facebook, so better aku update kat sini ajer.

These are among the pictures i manage to cilok from my fwens' facebook.
Seriously aku memang merangkak nak guna facebook a.k.a fb every now and then.
aku tak reti nak grab, so aku copy ajer and upload kat sini.
blog aku, sukati aku lah kan....

(credit: Jiah's fb)
Jiah dan Jihah: 2 sahabat yang aku paling sayang.
balik kerja aku terus lepak CONVEST HILL

(credit: Ja's fb)
Ini Azniza, also my best buddy, Convo sekali dengan yang lain-lain.
Terserempak dengan dia masa tengah cari hadiah kat Convest Hill.

(credit: Aziz's fb)
Me and Aziz
terjumpa masa tengah busy dengan photography session with my best frens Tiya, Hani and Dayah kat depan CAC

(credit: tiya's fb)
to
Jiah, Jihah, Ja, Hani, Dayah, Fatiya, Ajiz, Wak, Hassan,
and to all graduates of IIUM the last 10-12 October 2009:
CONGRATULATION FOR YOUR CONVOCATION MY DEAREST FRENS!!!!!!!!!!!!!!!
berjaya jugak korang ikut jejak langkah aku yang hensem neh..heheh

Cicak Itu Aku?

Aku ini sudah makin goyah
Hati aku juga sudah goyang amat
Makin hari aku makin buntu
Kenapa lakunya kian buat aku keliru
Aku sungguh-sungguh keliru

Aku tak tahu
Aku ini sudah jadi apa?
Kami ini benarnya sudah bagaimana?
Haruskah aku terus
Seperti cicak memanjat sinki yang licin?

Tolong aku deh!

The Wish (juga entri yang ceremonial)



SALAM AIDILFITRI
ayat-ayat biasa MAAF ZAHIR BATIN


Kad-kad raya ni dah 4 tahun aku simpan.
Sampulnye pun dah kuning.
Aku tak tahu nak bagi siapa
coz sekarang kan orang kata benda-benda ni dah tak relevan.
Lagipun aku sayang la nak bagi kat orang coz semuanya cantik.

SELAMAT HARI RAYA
buat semua!!!

MARI DEKO: Balang Kuih Raya

Salam Lebaran..

Sempena menyambut Hari Raya ni cik nak ajak korang semua berdekoratif dan berkreatif bersama cik. Untuk entri kali ini cik nak share hobi baru cik. Cik mulakan sudut 'Mari Deko' ini dengan dekorasi balang kuih raya. Gerenti Syiokk!!!



BAHAN-BAHANNYA SIMPLE SAJA



Beli atau kutip(jika tak mampu) balang plastik kosong
mengikut saiz dan jumlah yang anda inginkan.
Cik cadangkan beli yang murah saja.
Balang yang ni cuma 80 sen saja seunit.




Foam atau span nipis, kain satin, ropol,..




Bunga hiasan kecil, riben labuci kecil, riben lebar berwarna kontra,...




Gam UHU atau Gam tembak
(mengikut kesesuaian dan kemampuan)

Setelah berpuas hati dengan warna dan corak pilihan anda bolehlah mulakan kerja tangan ini.
Jangan lupa baca Bismillah banyak-banyak supaya kerja kita berhasil dengan elok.

MARI KITA DEKO



Mula-mula, tandakan bentuk dan ukuran penutup balang pada foam atau span nipis tadi.




Kemudian gunting span tersebut. Pastikan ada lebihan diluar bentuk yang telah dilukis.
(rujuk gambar)




Lekatkan span yang telah dipotong tadi ke atas penutup balang menggunakan gam.




susun elok-elok kalau tak nak bersepah yea




Letakkan penutup yang telah dilekat span tadi di atas kain satin.
Gunting satin dengan bentuk empat segi sama.




Lekatkan kain satin tersebut disekeliling penutup balang dengan kemas.
Seterusnya lekatkan pula ropol mengelilingi penutup balang tadi.
Ropol tersebut akan menutupi sisi kain satin.




Dan inilah hasilnya..

Itu baru bahagian penutup, sekarang kita teruskan dengan dekorasi berikutnnya.





Balut badan balang anda menggunakan riben lebar.
Untuk kesan yang lebih cantik, anda boleh juga gunakan riben berwarna dan bercorak.




Cik memilih riben warna krim dan jarang ini untuk tampak lebih ringkas.
Selain itu,boleh intai kuih raya kat dalamnya.




Teruskan dengan melekatkan riben berlabuci di sekeliling badan balang anda.




Putar dan lekatlah mengikut kreativiti masing-masing.




Akhir sekali, tampal bunga hiasan di tengah-tengah penutup balang.




Bunga hiasan ini boleh didapati di mana-mana kedai hiasan pengantin.

Anda boleh menggunakan gam atau beli sahaja yang siap berpin.




Arakian, inilah hasilnya...Balang Kuih Raya Cikselampit
Hm..nampak macam tak berapa mengancam la pulak.
Mungkin padanan warna yang agak tak sesuai.

Tak apa, cik dah ronda-punya ronda sambil mencari.
Dan akhirnya....



Cik cuma tukar ropol keliling penutup itu kepada ropol yang lebih besar dengan hiasan sarat.
Amacam? Nampak berbeza dan lebih wow kan?
So, anda juga boleh ubahsuai mengikut citarasa dan kesedpan mata anda memandang.





Jadi, lepas ni tak perlu la nak membazir beli balang yang mahal-mahal.
Boleh jimat duit dan beli kuih raya lagi.

Jeling-jelingkan dan.. Selamat berdeko!

Merdeka Bersama Mereka

Cuti merdeka. Balik kampung. Seronok habiskan masa bersama keluarga terutamanya buah hati aku ni, si YAYU. Umur baru 2 tahun setengah, tapi mulut dan perangai dah macam orang umur 20 tahun.Baju lawa macam ni dipanggil baju pengantin ye, bukan baju raya.

Disuruh senyum dia menyeringai

"Mama dengan Auntie pakai tudung, Ayu pun nak..."

Minah senget kepalanya teleng

Hadiah untuk Tok Wan

Tengok la dia naik kereta sendiri, pantang diajak berjalan.

"Mama..Cepatlah sikit!!"
(sekali tengok macam cicak tanah kan?.hehe..)

Bear buruk tu la adik kesayangan dia. Tak penah lepas.

Si kecik ni tengok aku gunting rambut, dia pun nak join. Sambil tu dia duk membebel
"Hari tu masa Ayu gunting rambut kat kedai dengan Mama kan, Kakak tu asek cubit pipi Ayu je. Ayu Geerrraaaaammmmmm sangat.."

Dia ni tak takut pun dengan gunting atau benda-benda tajam yang lain.

Tengok pipi tembun dan muka serius dia ni, macam mana la Kakak kedai gunting tu tak geram nak cubit pipi dia kan?

Hek eleh..dia ingat dia comel la tu.

Sambil-sambil bercuti tu sempat la juga aku bershoping. Kakak aku bawak aku pergi pasaraya Ten Ten. kat sini murah woo. Macam-macam fashion ada.

Suar Slack belang halus yang memang hensem.

Track merah yang menawan. Harga: RM11.90

T-Shirt MNG, Harga: RM9.90
















Kotak Kadbod
Harga: RM 4.99



SERONOK!!!
 
◄ Design by Pocket