IRAMA HATI SAYA

Andaikata

SaLaM….

Kali ni biar emosi aku yang bercakap…mungkin ada perkara yang not make sense to you.. but you don't have to accept it.. just enuf for me if you could simply read it..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To my Dearest…………………….

Andaikata satu hari nanti kau jatuh cinta..atau suka kat seseorang…cuba dan berusahalah untuk dapatkan dia..sebab kau takkan tahu sama ada kau akan dapat yang lebih baik kalau kau lepaskan dia..dan kalau kau tak berjaya dapatkan dia,sekurang-kurangnya kau tak akan menyesal sebab kau dah cuba sedaya upaya buktikan kesungguhan kau..

Kalau perempuan tu tolak cinta kau, jangan la sekali-kali kau mengungkit.. let by gone be by gone…anggap la apa sahaja yang kau pernah buat bukan semata-mata untuk diri dia, tapi untuk kegembiraan kau sendiri sebab dapat melihat dia gembira.. just remember the sweet time and forget the bitter part..pasti kau akan tersenyum sendiri…

Dan andaikata selepas itu kau bertemu cinta baru dari orang yang menerima dan menyayangi ko sepenuh hati,maka jangan la pula kau banding-bandingkan si dia yang pernah melukakan hati kau itu dengan cinta baru kau.. simpanlah semua suka dan duka tu di sudut hati yang terdalam.. atau buang terus kenangan itu..kerana tak siapa tahu yang dia mungkin akan lebih kecewa dari saat kau dikecewakan oleh dia dulu…cinta lama biarkan pergi... ingatlah..cinta baru yang perlu kau jaga kini..

Andaikata cinta lama kau ingin kembali dan menerima kau semula..maka jangan pula kau perlekehkan dia.. jadilah seorang pendengar untuknya.. mungkin she just need a shoulder to rest for a while…dia mungkin sedang buntu atau perlukan tempat bersandar…dan kau adalah tempat yang dia rasakan paling sesuai untuk berteduh pada ketika itu.. walaupun rasa sayang kau pada dia sudah hilang,tetapi jangan sekali-kali hilangkan rasa HORMAT kau pada dia.. kerana dia tetap seorang insan yang punyai hati dan perasaan…treat her seadanya…jangan pula memberi harapan yang kau sendiri belum pasti boleh laksanakan…telus dan tuluslah dalam setiap kata-kata dan perbuatan kau…sebab waktu itulah dia akan belajar menghargai…lepaskan dan bebaskanlah dia jika kau rasa tidak dapat dan tidak mampu buat dia tersenyum dan ketawa seperti dulu lagi…

Just tell her…”jujurlah pada hati…kelak akan ada cinta menanti…yang penting kita ikhlas memberi..sesungguhnya kasih dan sayang itu milik Ilahi..”

----mas---2:38am----

260206/sun

=’(

Kali Akhir Menatapmu

SALAM...

Hari terakhir kelas.
Perasaan? Tak ada rasa apa-apa. Kosong.
Aku dah biasa hidup macam ni : memerhati, mentafsif dan membuat perkiraan pengajaran untuk dikutip dan disemat sebagai pedoman.

Tiba-tiba aku terfikir bagaimana agaknya perasaan melihat seseorang untuk kali terakhir bilamana kita tahu bahawa dia akan pergi. Pergi jauh dari sisi kita. Dan pertemuan hanyalah harapan dan kemungkinan tipis yang tidak berpenghujung.

Persoalannya:
Adakah cukup pandangan kita untuk 'menghantar' pemergiannya?
Perlukah kita menatapnya sepuas renungan?
Atau cukup sekadar sepicis jelingan atau sekilas ekoran mata sahaja?
Adakah kita sudah bersedia menghadapi sebuah kehilangan?
Bagaimana hidupnya kita tanpa dia..dan dia tanpa kita?
Dan...adakah dia juga terdetik rasa yang sama? rasa sebuah perpisahan, barangakali?

Berat hati. Itu yang pasti. Untuk melepaskan sesuatu yang berada dalam genggaman kita, atau sudah biasa bersama kita bukanlah sesuatu yang mudah. Dalam tidak sedar kita memerlukan suatu kekuatan untuk meneruskan hari seterusnya tanpa 'sesuatu' yang kita sudah anggap sebahagian dari hidup kita. Kalau kita adalah burung, maka kita seperti burung yang patah sebelah sayapnya..masih dapat hidup, mungkin juga mampu terbang, tapi tidak begitu tinggi dah gah seperti sebelumnya.. Jika kita adalah bunga, maka kita seperti bunga yang gugur satu kelopaknya..mungkin masih lagi cantik, namun tidak seceria kuntuman bunga yang sempurna kelopaknya.

Hidup tetap perlu diteruskan, namun bagaimana kita jalani hidup kita tanpa membawa ingatan kita terhadapnya? Mampukah kita? Kuatkah kita? Teguhkah hati kita?
Apa sebenarnya yang membuatkan kita terlalu perlukan dia?

Sekali lagi, adakah dia perlukan kita? Pernahkah dia memerlukan kita?

Lalu terlintas pertanyaan ini saat aku terlihat kelibatnya (yang mungkin terakhir kali menjelma dihadapanku) :
Kali terakhir menatapmu.. mungkinkah aku akan merindu?

-------------------------------------------------------------------------------------------------
[Soundtrack]
TANPA
: 6ixth Sense
Resah yang ku gubah dalam kata
Melukiskan kesunyian..
Tanpa engkau.. aku tak mengerti

Meski..pagi itu indah
Tapi.. akan sunyi tanpamu

Menemani aku sepi...
*Tanpa cintamu aku resah

Tanpa kasihmu aku hampa
Tanpa dirimu aku mati
Kini benar-benar kurasakan

Dalam relung hatiku

Tanpamu aku tak mengerti
Takut.. aku jauh dari dirimu

Dan kau tinggalkan aku sendiri

Tanpamu ku mati

New Love…Past History…?


*just nak share dgn semua. this is another comment of mine kat dalam blog friendster my Oniiki. He invited me to give some responses on the matter. This is the issue as posted by him:

DATE: December 11,2007

Semua orang ada kisah hidup masing-masing. Ada kisah yang gembira, ada yang kurang bernasib baik. Ada juga yang pernah mengalami zaman ‘kegelapan’, dan berusaha untuk ke arah yang lebih baik. Bagi yang boleh meneruskan hidup dan positif, mungkin dapat melupakan kisah silam yang menakutkan. Tapi tak dapat dinafikan, ramai juga yang sentiasa dihantui sejarah hidupnya yang ‘gelap’, dan takut untuk meneruskan hidup, bimbang penerimaan orang ramai, bimbang terhadap masa depan sendiri. Maka, masing-masing merasakan bahawa sejarah hitam tersebut adalah lebih baik dirahsiakan dan dipadamkan sama sekali, supaya dapat meneruskan hidup tanpa rasa bimbang.

Satu contoh adalah mangsa rogol. Bagi mereka yang tabah, mereka dapat meneruskan hidup, walaupun dihantui trauma dan mimpi ngeri setiap malam. Bagi yang merasakan masa depan mereka telah hancur, terjun bangunan, kain cadar yang dijadikan tali dan diikat di kipas syiling bilik tidur, ataupun racun tikus dirasakan jalan penyelesaian yang terbaik. Alhamdulillah, jika ada insan yang mereka temui dan mahu menjadikan mereka isteri yang sah. Tetapi, perlukah mereka memberitahu kepada pasangan yang baru sejarah hidup mereka yang lalu? Berapa ramai yang masih sanggup menerima mereka setelah menegtahui hakikat sebenar? Jika ada pun, adakah keluarga pasangan mereka sanggup menerima? Bayangkan setiap hari mereka menerima cemuhan ibu mertua yang bencikan menantu mangsa rogol, walaupun suami sanggup menerima semata-mata kerana rasa cinta yang mendalam (ataupun simpati sebenarnya?). Persoalannya, adakah mengetahui kisah silam pasangan masing-masing adalah perkara yang penting?

Mungkin ramai yang mengatakan apa yang telah berlaku jangan dikenang kembali, kita mulakan hidup baru, lupakan sejarah lama… Ayat standard. Tapi, adakah anda tiada sedikit pun keraguan untuk mengetahui adakah pasangan anda itu bekas penagih, bekas pelacur, bekas banduan, bekas bohsia bohjan?? Jika anda begitu yakin dengan pasangan anda dan pasti mereka ‘bersih’ daripada segala ‘kotoran’ tersebut, alhamdulillah… tapi, sanggupkah anda menghadapi risiko menghidapi HIV/AIDS hanya kerana rasa yakin tersebut ataupun sikap tidak ambil kisah anda itu?

Mungkin persoalan di atas terlalu berat. Saya permudahkan sedikit. Bekas kekasih, bekas awek atau bekas pakwe pasangan anda sekarang. Adakah anda rasa anda perlu mengetahui sama ada pasangan anda sekarang mempunyai bekas kekasih? Siapa dia, kenapa mereka putus, berapa lama hubungan mereka dll.? Adakah penting semua itu? Ataupun sejarah keluarga pasangan anda, sama ada bakal ibu mertua / bakal bapa mertua pernah terlibat dengan jenayah atau tidak?

Saya terbalikkan pula situasinya. Sekiranya anda yang mempunyai sejarah silam, sanggupkah anda menceritakan kisah hidup anda yang ‘gelap’ kepada pasangan anda sekarang? Anda tidak takut risiko kehilangannya setelah dia mengetahui segalanya tentang diri anda? Saya perlukan pendapat anda dalam hal ini. Apa yang ingin saya tegaskan adalah, adakah mengetahui sejarah hidup pasangan anda perkara yang penting?


--------------------------------------------------------------------------------------------------

and my comment goes like this:

SALAM…

the loyalty we all feel to unhappiness, the sense that this is where we really belong..”

Sebelum saya baca this isu, just by looking at the title alone, saya mulanya berniat untuk bagi respons in santai and straight forward je..tapi nampaknya isu kali ni lebih serius and perlu consideration in various aspects..I’ll try my best to give my personal account on this matter, ok?

Saya lebih suka melihat this thing (in fact, many other things in my life) in religious point of view..(hish..cam ngader2 jer sepiking kan?..)

Sebenarnya dalam ape-ape hal sekalipun kita mesti kembali pada agama kita..jom kita tengok aper pendapat dan solution yang islam dah gariskan untuk kita buat rujukan..then baru kita boleh teruskan perbincangan ni dari aspek-aspek yang lain lak..dan akhir sekali nanti mungkin saya akan selitkan my personal opinion or perhaps my own experience if any la kan..(I will consider it as we go on).

Saya pernah terbaca tentang seorang pompuan ni yang bertanya kat ustaz ni samada perlu tak dia ceritakan ‘sejarah hitam’ dia pada bakal suami dia..pompuan ni kata dia pernah diperkosa masa kecik. Jadi ustaz ni bagi pendapat yang bagi saya sangat rasional..it goes something like this:

Memberitahu dan menceritakan kisah hidup lampau terutamanya yang mengaibkan bukanlah perkara wajib..maksud saya,terpulang pada individu tu sendiri..tapi,sekiranya dikhuatiri yang ‘kisah hitam’ itu akan mendatangkan atau will lead to masalah lain pada masa akan datang, maka eloklah pompuan tu simpan sahaja kisah tersebut dalam lipatan sejarahnya..biar saya bagi contoh supaya kes ni nampak jelas k? macam ni..kalo misal kata pada malam perkahwinan atau sebelum bernikah (let say time bertunang ataupun tengah hangat bercinta kan..) si isteri,awek atau tunang ni bagitahu yang di ‘bukan orang suci’ pada lelaki yang sepenuh hati (kononnya) sayang dan rela menerimanya..maka berkahwin dan hidup bahagia la pasangan ini tanpa sebarang ragu..namun fitrah hidup ni tak selalunya indah,langit pun tak selalu cerah..bayangkan jika pada satu hari berlaku pertelingkahan antara dua insan ini..dan sang suami di luar sedar atau dalam keadaan penuh emosi (laki bila naik hangin korang paham2 je la..) mungkin akan mula mengungkit ‘kisam hitam’ isterinya. Ha..kat sinilah masa dah tak boleh nak diundur lagi..aper yang dah menjadi kenyataan tak boleh lagi disangkal..bayangkan pulak aper perasaan si isteri ini di saat ‘kisah hitam’ yang mahu ditanam selamanya semasa ada yang sudi menerima dirinya yang ‘tak suci’tu diungkit,digali semula? Pada masa tu si isteri akan pastinya merasakan harga dirinya memang benar-benar tidak wujud..kerana suaminya,orang yang paling dipercayai itulah yang pada akhirnya ‘menodai’ dan mencalarkan maruah dirinya..jadi,untuk mengelakkan perkara seumpama ini berlaku,adalah disarankan si pompuan ni merahsiakan sahaja ‘kisah hitam’nya..kecuali jika si suami bertanya..

Tengoklah sendiri betapa Islam tu indah..Islam mementingkan keharmonian dan tidak menghukum orang yang tidak berdosa...pompuan tu tak mintak pun diperkosa, dia sendiri pun tak pernah duga benda-benda macam tu boleh jadi kat diri dia..jadi kenapa kita nak salahkan dia sebagai ‘bukan orang suci’? sedangkan kita sepatutnya menghukum lelaki yang menodai ‘kesucian’ dia..saya sedih la kalau cakap pasal hal ni..tapi realitinya manusia memang suka menghukum orang yang dah sememangnya jadi mangsa keadaan..kan? kan? kan?

Itu cerita orang kawin..cerita yang benar-benar serius..mungkin kita boleh berfikir dan tafsir sendiri dengan akal yang Allah dah bagi kat kita masing-masing..Okeh..sekarang meh kita teruskan dengan melihat dari aspek yang lain pulak..berbalik pada persoalan pokok - adakah mengetahui sejarah hidup pasangan anda perkara yang penting?

Untuk budak-budak macam kita ni, kita mesti nak cakap pasal pasangan in the sense of awek-balak, pakwe-makwe atau gilafren-boyafren betul tak?.well,kalo gini senang sket la kijer saya…hehe..

First of all, kalo kita terdetik untuk mengetahui sejarah hidup pasangan kita..ataupun nak tahu sangat pasal “ex” kekasih kita tuh, cuba tanya diri sendiri adakah aku juga bersedia untuk mendedahkan dan menceritakan ‘kisah klasik’aku kat kekasih aku ni?..kalo dah korang sendiri pun kedekut cerita,watper nak mengada-ngada mintak kat orang kan? Lain la dia yang bersemangat waja nak cerita,jadi kita dengar jela kan..

Normally pompuan or si awek la yang selalu beria nak tahu sangat pasal bekas kekasih pakwe ni..si awek ni biasanya akan paksa gak pakwe dia ni bagitahu pasal ex- dia..bila tak bagitau kang mula merajuk..tarik muka sampai seminggu...pastu bila kita(eh,aku ni lelaki ker?) dah stat cerita sikit,mula la dia tanya macam-macam,nak mintak keterangan lanjut dan sebagainya..pastu kang, bila pakwe ni dah cerita dari A sampai Z (dengan susah payah recall), si awek ni akan mula buat congak,kira-kira,compare and contrast diri sendiri dengan so called ex- kekasih pakwe dia..lama-kelamaan hubungan mula la renggang coz si awek ni rasa diri dia banyak kurangnya berbanding ex- awek pakwe dia...(saper suruh korang rajin sangat cari penyakit.. sebab tu la pakwe korang malas bukak cerita tuh) sedangkan si pakwe ni tak pernah pun nak banding-bandingkan awek dia tuh..coz bagi lelaki,setiap percintaan adalah a new born baby..maksudnya, different books would not have the same story.. that’s why la laki cool jer and boleh handle their love affairs tanpa mencampuradukkan ’kisah-kisah klasik’ mereka. Mereka menerima cinta baru tanpa dipengaruhi cinta lama..

Mintak maaflah kalo saya nampak cam bias, tapi I bet the guys would agree with me..am I rite?.. For the girls, ngaku je lah,kita tak suka rasa terancam, walaupun ancaman tu sebenarnya kita yang cipta sendiri..fitrahnya kita(wanita) nalurinya memang begitu..suka mengada-adakan benda yang tak der..sebab tu lah kita berkedut cepat dari lelaki..banyak sangat pikir hal yang remeh daripada menghargai apa yang ada kat depan mata...

So? Aper susah-susah sangat? Saya cadangkan kita tak payah la korek-korek kisah silam pasangan kita tu..dia ada sebab sendiri dan dia berhak untuk merahsiakan..dia mungkin enggan berkongsi dengan kita kerana dia tak rasa yang kita perlu tahu semua tu..atau mungkin dia sendiri sedang struggle hard to forget it,jadi jika kita memaksa untuk mengetahui,kita mungkin sebenarnya akan menambah luka lama dia..dan dia akan merasa lebih tertekan..

Untuk korang2 yang tak pernah mangalami,let me tell you the truth.. ‘kisah pahit’ ni macam pedang tajam yang disimpan dalam sarungnya..mengenang kembali ‘kisah pahit’ samalah macam mengeluarkan pedang tajam tu dari sarungnya dan sakitnya sama macam korang hiris mata pedang tu kat dada korang..bunyik macam ekstrem dan sadis kan,tapi tu lah hakikatnya..pedih woo..kadang-kadang sampai rasa sesak nafas bila teringat kembali perkara yang melukakan hati ni..(mula la nak emosi ni..)

Biar saya bawakan sekali lagi persoalan wak ni..adakah mengetahui sejarah hidup pasangan anda perkara yang penting?..kali ni saya nak bagi peluang kat diri sendiri lak untuk respon.. Allow me,please..

Bagi diri saya sendiri, secara klinikal(?) dan peribadinye, saya berpendapat bahawasanya mengetahui sejarah hidup pasangan saya adalah perkara yang agak penting..bukan sebab saya ni pompuan, tapi sebab saya merasakan yang sejarah la yang bertanggungjawab mencorakkan hidup seseorang..pengalaman lalu yang menjadikan siapa kita sekarang.

Personally,saya mungkin nak tahu gak ‘kisah klasik’ pasangan saya. Tapi saya mungkin akan hanya enquire aper yang saya nak tahu sahaja. I might not want to know the specific details of his past. Cukup la sekadar saya tahu yang dia pernah menyayangi seseorang sebelum saya..sebenarnya knowing this tiny fact (that I am not the first one) pun dah cukup untuk membuatkan saya rasa terkilan kot..jadi, buatpe saya nak mengguris hati sendiri dengan kisah silam dia? Saya patut strive harder untuk lebih memenangi hati si dia supaya I got him fully without any bayang-bayang silam.. I would have to make him loves me even more..(possible ke ha? I will try la..)

Rasanya tak payah taulah pasal dia punya sejarah atau ‘insan sebelum kita’ tu..coz bila kita dah tahu dia pernah bercinta sebelum ni, mula la kita nak tahu siapa org tu, kenapa dia,pasal pe putus, dan kenape lak dia pilih kita, dan akhirnya kita jadi takut yang ‘sejarah tu mungkin berulang’ dan kita pulak yang akan jadi ‘sejarah’ dia..hahahahha.. mungkin kita perlu ambek tahu sejarah dia for the sake of clarification..jangan sampai orang lain lak datang kat kita dan bisik-bisik eh, ko takkan tak tahu dia ni dulu bla..bla..bla..sekian..sekian..” tak ke ternganga kita dibuatnye..

Sebenarnya saya ni tak berapa reti dan tak berhak dan tak layak bagi personal opinion coz saya sendiri tak pernah berada dalam situasi ni..setakat imagine jer mana sama kan?..(being a single and lone-ranger for 22 years is much more depressing tau! You can’t even understand what percintaan is all about..sebab tu la asek guna perkataan mungkin je kat atas tuh.).

Tapi rasanya elok kita pandang ke hadapan dan jadikan sejarah tu sebagai perencah hidup..walau apa pun sejarah pasangan kita, dia sekarang bersama kita dan tiada siapa yang dapat mengubah sejarah tersebut..terima dia seadanya sebagaimana dia ikhlas menerima kita…kita sendiri pun tak sempurna,jadi tak perlu la nak mengharap lebih-lebih pada si dia..yang paling penting,mesti saling menghargai dan menghormati pendirian masing-masing..

Pokok-pangkalnya,tanya sama hati..kalo kita rasa nak cerita dan perlu cerita,maka ceritalah..it’s your own choice and ultimately you are the one who will be responsible for it..

Finally, I wish all of you who happen to read this comment, may you have a prosper love blessed by Allah..bersyukurlah kerana anda diberi peluang untuk merasai indahnya menyayangi, disayangi, melukai, dilukai, kecewa, sedih, terkilan, bahagia, semuanya dalam rangkuman percintaan..yang tak semua orang berpeluang menikmatinya. (aduh..sedihnyer aku, bila la agaknya aku dapat can untuk merasai semua ini? Uwaaaaa!!!!)


--------------------------------------------------------------------------------------------------

*so, ada sesiapa nak menambah? silakan...

HARD

shame on you!

when everything looks clear

then you should never be fear

when the secret was revealed

then everyone shall hear

when every haze becomes clear

then you shall never be fear

when the secret is here

then every ear shall hear

only now that I realized

you actually did not take any account

of my presence in your life...

everything was gone..

every memory was terminated

by the hurt you'd caused.


Now That You're Back

For wo airen

I don't know how to react
I don't know how to describe
the excitement of having you back by my side

I'm speechless that I could not utter any words
Because merely words cannot explain
how lucky I am at this moment of time.

Yet I am very much in pleasant
to welcome you.

Now that you're back,
My life has begun to shine
As brighter as the sunrise,
Like flowers blooming in spring,

Now that you're back,
I'm dancing to my utmost joyous...
I'm flying to the highest sky of prosperity..
And I'm loving you with never ending passionate affection.

One Word

video

"Do you know.
Do you know of the sadness that's become an illness.
Even if I believe that I've always had you
The love that I couldn't have..
Your love..."

cik selalu come across this line - "if you love someone, just say it.. say it right then, out loud,
or the moment will just...passes you by.." tapi percayalah, nak ucapkan sesuatu yang ringkas itu tidak semudah yang kita fikirkan.. It requires lots of energies and bravery..cause once you had said it, things would never be the same again..its either better or worst (but mostly worst)..
you'll never know.

My Life at Present and in the Future

Aku orang Pahang. Kini menetap di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sebagai seorang pelajar sepenuh masa. Aku merupakan pelajar tahun akhir dan bakal menamatkan pengajianku pada bulan Mei tahun hadapan.

Aku bercadang untuk menyambung pengajianku dalam bidang pendidikan. Aku juga berhasrat untuk berkhidmat sebagai salah seorang pegawai di Kementerian Pelajaran. Namun, buat masa ini, aku mahu menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap pengajianku dan berusaha untuk menamatkannya dengan sempurna.

Aku berbahagia dengan hidupku sekarang. Aku mempunyai teman-teman yang memahami, serta keluarga yang penyayang. Aku juga aktif berpersatuan di universiti ini sejak tiga tahun yang lalu. Aku meminati muzik dan menyertai salah sebuah kumpulan muzik tradisional di sini. Aku juga merupakan ahli kelab khidmat masyarakat yang membolehkan aku bergiat dalam pelbagai aktiviti komuniti.

Dalam perancangan masa depanku, aku bercadang untuk membuka sebuah pusat jagaan kanak-kanak jika kewanganku mengizinkan. Pusat jagaan tersebut akan bercirikan pendidikan berteraskan keislaman. Ini kerana aku percaya bahawa kanak-kanak yang diasuh dengan sempurna akan melahirkan individu yang cemerlang dalam masyarakat. Aku menitikberatkan nilai-nilai murni dan adab dalam pembentukan anak-anak.

Memandangkan aku masih lagi belajar dan mempunyai pelbagai perancangan masa depan, maka aku masih belum memikirkan tentang pasangan hidup. Buat masa ini, aku mahu tumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran, kerjaya dan keluarga.

Aku seorang yang lasak dan gemarkan aktiviti-aktiviti yang mencabar. Aku meminati pelbagai bidang termasuk seni bela diri. Aku juga berminat untuk mempelajari pelbagai bahasa asing. Setakat ini aku hanya fasih berbahasa Melayu dan Bahasa Inggeris serta mempelajari sedikit Bahasa Arab. Aku ingin mempelajari bahasa isyarat bagi memudahkan aku berkomunikasi dengan orang pekak dan bisu.Aku berharap segala impianku akan menjadi kenyataan dengan izin Allah.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I love myself. I am a student of the International Islamic University Malaysia. I am expected to graduate on this coming June. I planned to further my study in Master Degree of Education. I am currently taking Bachelor of English Language and Literature (BENL).

I took this programme mainly to improve my English language proficiency as well as competency. I am not really interested in literature especially the history of English. I am more interested in linguistic and language studies.

I am happy with my life recently. I have so many friends, best friends, and a number of enemies as well. I considered myself as an easy-going person and a humorous girl. I love to entertain my friends and indulge in various discussions especially on current issues. I do not usually bother about others beyond my circle of friends. I do not like people bothering and messing around with me unless they are welcomed to do so. I always have this kind of motto which I kept in my mind -“ My life is for itself and not for a spectacle”, that is to put things easier for others to understand clearly about me.

As an ambitious person, I do have my own plans and hopes for my future. It is quite a lot to be listed. But for the time being, I pray and work hard to complete my studies successfully with blesses from The Almighty Allah.

I intend to further my study as soon as I finished this Bachelor Degree. I also wish to have a good job with a stable financial condition. It would help me to make some saving to establish a children education centre. I would like the centre to have a conducive place for little children to be educated in Islamic environment.

As a normal female, I always hope for a good potential husband. However, getting into a marriage life is not my concern yet. I will have my plans fulfilled first before moving forward into another stage of a new life.

Finally, the ultimate aim of my life is to be a good muslimah who will never forget her religion and where will she be going in the afterlife.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ini adalah essei yang cik kena tulis dalam masa sejam waktu kelas Error and Constrastive Analysis. Pensyarah mintak semua pelajar tulis essei bertajuk "My Life at Present and in the Future" dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Kami diminta merahsiakan identiti kami dan diberi nombor giliran.

And those are what i managed to produce. After submitting the essays, the lecture exchanged the essays of the whole class to be typed by others. The identities of the writers remained confidential. The essays were to be submitted after we finished typing. Nobody knows whose essay they were given to be worked on.

One day, while we're discussing about some language features in the class, the lecturer opened a document for example to be analyzed. To my surprised, it was my essay which on screen! I recognized the essay as mine the moment I saw the first sentence "Aku orang Pahang." and that was so shocking. Oh My God!. I can't tell how tebal my face at that time. Cik buat selamba ajer supaya tak ada orang tahu yang itu adalah essei cik.. Giler debar..

Finally I managed to trace back who typed my essays. And I still can't believe that these are what I had written... Dear Me!
(not bad, isn't it?)

 
◄ Design by Pocket