IRAMA HATI SAYA

F for Fella *3: BUDAK INI

Salam.
Kes aku hari ini adalah tentang seorang budak.
Budak kelas aku.


Sebenarnya ini cerita semalam, tapi tak sangka lak ada episod sequel.
Haih, aku letih sebenarnya nak ulang-ulang cerita yang sama.

Macam ni...
Semalam kelas aku ada Guest Lecturer. Aku jemput dia khas dari HR Unit sebab topik terakhir untuk subjek ini adalah berkaitan Job Application Techniques and Effective Resume Writing.

Pensyarah Jemputan ini dijadualkan menjadi penatar bagi ketiga-tiga kelas aku, bermula jam 9 pagi dan berakhir lewat jam 3 petang. Dua jam bagi setiap sesi.

Aku tegar berada dalam kalangan pelajar kelas sepanjang waktu tersebut.
Naik gila isim jugak aku mendengar lecture yang sama sebanyak tiga kali!

Kelas pertama agak senyap.
Mungkin mereka cuak dengan kedatangan pensyarah baru itu.

Kelas kedua agak aktif dan pelajar memberi kerjasama dengan komunikasi dua hala (mungkin secara paksa, haha!).

Kelas ketiga yakni kelas terakhir... di sinilah bibit-bibit drama swasta mula berputik..

Sementara menunggu ketibaan Puan Pensyarah Jemputan, aku menelek helaian tugasan(assignments) yang dihantar pelajar. Kepala dah naik penin, mungkin kerana berada dalam kelas yang sesak itu sepanjang hari.

Melihat hasil kerja mereka yang sangat cincai itu membuatkan aku menjadi semakin panas hati. Aku hanya menggeleng-gelengkan kepala tanda tidak puas hati.
Mulut aku membebel kecil merungutkan perangai mereka.

“Hish.. tak tahulah nak cakap macam mana lagi.. Sebenarnya dengan kelas kamu semua ni, saya tak ada masalah langsung. Awak semua rajin dan bagus-bagus. Cumanya, saya tak suka dia..dia..dan dia..”
Aku mengeluh sambil menuding jari ke arah tiga orang pelajar di hadapan aku.

Tiba-tiba pintu kelas terbuka, Puan Pensyarah Jemputan melangkah dengan senyuman.
Aku membalas senyumannya lalu terus meninggalkan meja pensyarah.
Aku duduk di tengah menyertai pelajar yang lain.

Ketika membetulkan duduk, satu suara berbunyi dari arah belakang..

“Miss..Miss tunjuk kat saya ke tadi?”

“Tak tahulah..” aku menjawab malas.

“Miss..kalau ada masalah cakap la dengan saya.. saya bukan suka-suka datang sini..” beliau bersuara lagi.

Seisi kelas mula memandang ke arah kami.
Begitu juga Puan Pensyarah Jemputan.

“Kejap lagi kita bincang, belajar dulu, ok?” balasku dengan suara mendatar.
Mulut masih mampu tersenyum. Tak ikhlas punya.

Aku kembali mengalih pandangan ke hadapan. Puan Pensyarah Jemputan juga sudah mula memberi kata-kata aluan kepada kelas.

“Hei, Miss.. Jangan buat macam ni.. Saya bayar untuk belajar kat sini tau!” kali ini suaranya semakin keras dan bernada tinggi.

Sekali lagi kelas menjadi gumam.
Aku menoleh ke arahnya yang duduk selang seorang di belakang aku.
Beliau memandang tajam ke arahku sambil mengetap bibir.
Mungkin dia ada niat nak terajang aku.

“Ye..saya tahu..kita belajar la dulu ye..?”
Aku sehabis mungkin melembutkan suaraku. Tidak mahu mengganggu kelas.

Puan Pensyarah Jemputan menjeling ke arah kami. Seperti bertanya what’s going on there.
Aku segera menggeleng dan memberi isyarat untuk meneruskan pelajaran.

Keadaan kelas nampak tegang untuk suku masa pertama.
Aku tidak dapat menumpukan perhatian kepada penerangan Puan Pensyarah Jemputan.

Hati sudah mula bengkek.
Ikut rasa tadi mahu sahaja aku seret budak itu keluar kelas.
Aku tak tahu angin mana yang masuk badan dia sampai begitu semberono sekali lagaknya.
Jantung aku berdegup laju, darah menyirap, jariku yang tadinya memegang pen tiba-tiba kelihatan mengetuk permukaan meja berulang kali tanpa disedari.
Otak aku toksah cakap la, sambil fikir sambil maki, sambil mendengar lecture Puan Pensyarah Jemputan, oh aku memang unsettled.

Mengenangkan Puan Pensyarah Jemputan yang nampak sangat bersemangat mengajar, aku cuba tenangkan diri sendiri. Perlahan-lahan aku kumpulkan fokus untuk stay dalam kelas itu hingga akhir.

Tuhan saja yang tahu..perasaanku..berperang dengan suasana...
(sempat lagi zamani menyampuk).

Lewat jam 3 petang, kelas tamat.
Aku mengemas kembali meja pensyarah.

Budak itu hanya beredar melepasi aku.
Mungkin dia ada menoleh, tapi aku tak perasan.
Mungkin juga tiada. Ah, bukan urusan aku.
Aku sangka dia akan berjumpa aku di luar.
Negatif.

Jadi aku kira tutup kes. Mungkin dia rasa bersalah.
Kalau dia tak nak datang minta maaf pun aku tak ambil port.


* * *


Rupanya hari ni lain pula ceritanya.
Tengah seronok-seronok lepas kelas tambahan dengan Geng Pulun, aku dapat call.

Tuan Sharin datang cari aku di pejabat.
Katanya ada hal mustahak hendak dibincang.
Aku diminta ke bilik Tuan Samat.

Tuan Sharin said that there were 3 students came to meet him today.
They asked Tuan Sharin on how could they possibly lodge a complain on me.
Tuan Sharin then advised them to meet me personally first before proceeding with the complain form.
They finally requested me to meet them.


Mereka tidak puas hati sama aku.
Jadi mereka nak adakan perjumpaan exclusive dengan aku.
Aku suspect ini mesti pasal kes semalam. Positif!

Yang paling best tu, mereka siap cakap sama Tuan Sharin, kalau aku ni nak tegur mereka, boleh...tapi jangan depan orang lain. Panggil one-to-one.

Amboi.. Amboi.. Amboi.. Apa kau ingat aku ni siapa?
Siap boleh bagi syarat nak menegur anak murid sendiri lagi.

Hebat ek zaman sekarang ni, anak murid pulak yang boleh mengajar cikgu.
Kalau macam ni, cikgu-cikgu boleh goyang kaki la. Ataupun cucuk idung macam lembu, suruh anak murid tarik.


* * *

Obviously perkara ini sedikit menjejaskan reputasi aku jika dibesarkan oleh budak bertuah ni.

By the way, memandangkan aku sendiri pun tak tahu apa nasib aku lepas ni, maka kat sini aku nak buat profiling tentang mereka ini. Sorry if I am a bit transparent. Kau orang yang cari pasal dulu k.

Budak Satu:
Masa awal aku masuk kelas, aku suspect dia ni kaki bodek.
Melihat daripada perangai dia yang selalu sangat menempel kat mana-mana event dan selalu kelihatan mesra alam.

Beliau aktif dengan Majlis Perwakilan Pelajar, which is good.
Cuma masalahnya, komitmen dia dengan tugas luar yang sepatutnya jadi add-on value itu telah pun membuatkan dia menjadi seorang yang bersikap ‘ambil mudah’.
Contoh yang nyata adalah apabila dia telah menciplak idea Majlis tersebut bulat-bulat.
Baris ayat dalam pembentangan kertas kerja bagi kumpulan beliau juga sangat meragukan.
Malah, mereka gagal menjelaskan penggunaan perkataan seperti “impart” dan “positive intervention culture” yang terdapat dalam kertas kerja mereka sendiri.

Dalam kes lain pula, beliau tidak melengkapkan tugasan yang diberi dengan sempurna. Plus beliau lewat menghantar tugasan tersebut.

Dan lagi, pada hari yang sama, beliau meminta pengecualian dari menghadiri sesi kuliah oleh Puan Pensyarah Jemputan. Senang cerita, nak mintak excuse lah. Alasannya, ada kerja Majlis Perwakilan yang perlu diuruskan.
As expected, aku tidak membenarkan sama sekali.

Aku bukan nak menghalang, tapi sebagai pelajar di mana-mana institusi pun, kau kena tahu which one is your priority. Aku dulu aktif juga, pergi show sana-sini.
Tapi aku tak pernah ponteng kelas walaupun persatuan sediakan excuse letter. Tak pernah seumur hayat aku waktu belajar dulu buat macam tu.
Kalau tak percaya, pergi tanya kawan-kawan aku.

Budak Dua:
Budak kedua ni aku sengaja tunjuk dekat dia.
Sebab dia selalu datang lambat ke kelas aku.
Biasanya dia akan muncul selepas satu jam kelas bermula.
Pernah juga dia tiba hampir 5 minit sebelum kelas tamat.
Tapi aku tetap juga benarkan dia masuk. Better late than never, kan?

However, dia ni baik budaknya.
Duduk depan je kat kelas.
Alasan dia lewat pun alahai nak marah pun tak sampai hati.
Dia pernah cakap dia datang lewat sebab ‘ada masalah sikit kat rumah'.
Bila disoal lanjut, rupanya ‘saya jemur baju dulu tadi, mak suruh’.
Mudah-mudahan jadi anak soleh.

Dia ni tak ada masalah pun, lepas kena marah pun dia still senyum.
Dan esoknya dia datang juga hantar tugasan yang dia lupa nak print semalam.
Jadi aku rasa Budak Kedua ni tak ada isu pun dengan aku.

Aku dengar dia ada video rap sendiri kat Youtube. Wah, retis kau dol~
Aku minta maaf la sebab selalu bahan kau.
Nak mintak autograph boleh?
Kih kih!

Budak Tiga:
Hoh yang ini memang aku hangin satu badan la.
Tengok muka je aku dah rasa nak bagi tangan.
Kadang-kadang aku rasa dia buat muka mintak penampo jepun.

Budak ketiga ni kan, kalau sebut je nama dia terus darah aku menggelegak.
Apa taknya, dalam kelas sibuk sangat dengan handphone.
Macam bergam Blackberry dia tu kat tapak tangan hah.
Menurut sumber-sumber alami, beliau selalu update BB status or BBM kejadah apa tah tu, waktu kelas.
Beliau juga dikatakan sedang hangat dibuai cintan.
Baka kata omputeh, Love is in the Ass.
Setiap seminit status BaBi nya cuma ‘I Miss You’ dan ‘I Love You’.
Even during class time!

Kalau dalam kelas aku tu, sikit-sikit menunduk je, bukan sebab tekun membaca.
Tapi sibuk tekan keypad telefonnya. Aku tak paham lah apa natang la yang disibukkan sangat. Kadang aku rasa nak halau, tapi aku tak sampai hati.

Kalau ditanya, haram tak boleh nak jawab.
Absent-minded to the total.

Tapi bila time kawan sekelas dia tengah susah payah waktu Read Aloud, dialah orang pertama yang akan gelak guling-guling bila kawan tu salah sebut mana-mana perkataan.
Then pasti disambut pula oleh dekahan annoying oleh Pelakon-Utama -Drama-Swasta kita yang kat awal cerita nu bersama geng-geng beliau.

What a mess, kan?

Aku sendiri pun kadang-kadang terlepas gelak juga dengan telatah mereka.
Tapi, aku paham perasaan kawan yang kena gelak tu.
Mereka jadi down, rasa rendah diri, dan malu la nak sebut unfamiliar words.

Therefore, I take an effort to identify and place them in an extra class.
A sort like tuition yet intensively.
I really want them to project themselves and improve.
I want them to be progressive.
Not to be laughed at again in the future.


Aku harap misi aku ni tidak terhenti sekerat jalan.
Semuanya bergantung kepada usaha dan semangat mereka juga.

Seriously, aku sayang Geng Pulun!
Full stop.



FAKTAYANGDIASORANGJETAKTAHU:
Budak yang mengamuk tak tentu hala kat atas tu sebenarnya dah salah faham. Aku bukan tunjuk kat dia. Aku tunjuk kat budak depan dia, Budak Tiga, yang selalu sangat main Blackberry time aku mengajar. Dah kenapa beliau yang tak terlibat dalam profiling pulak yang fakap? Cuba jawab!

F for Fella *2: MR. FAKER


HAPPY BIRTHDAY, MR FAKER!
(just pronounce it as you wished)

I’ve been waiting for this gracious moment
Just to wish you a Happy Birthday.

Don’t you realize that you are getting older?
And your mind is becoming retarded?

Allow me, for once, to knock your dumb hard head
With my scattered words.
(I know you’ll hate this, but I just can’t help it)

MR. FAKER,
You are seemingly adorable,
Perfectionist, intelligent,
Know-all, and everything related.

But seeming is not believing

I did believe you before.
As time goes and years passed,
I already swallowed all the gist of your
faked smile and speech.

Oh, MR. FAKER,
I don’t understand, seriously.
Why is everybody turning to you?
Was it because of your smile?
Faked!
Or was it your thought?
Faked!
Was it your unstoppable utterances?
Faked and full of lies.
Though it sounds very much convincing
But not to me.

You are one with that of self-proclaimed
The world is everything you.
You are once there and then
You are the key decision maker.
You eat dime
And you speak gold.

You are Mr. Know-All-and-Never-Wrong.

If in case you can’t remember,
It’s always me when you’re at wits end.

You MR. FAKER,
Are so dangerous to all around you.
I swear to put precaution and warn
For others.


Till then, have a happy days ahead.
 
◄ Design by Pocket