IRAMA HATI SAYA

Roti Gulai Sardin

Pagi tadi Jihah bangun pukul 4.00 untuk masak kari sardin.
Aku pula bangun jam 5.15 untuk goreng roti canai.
Kami berdua berhajat besar untuk puasa sunat hari khamis.


Lebih kurang jam 5.40 semasa menggoreng roti terakhir, jihah bertanya,
"Subuh kul berapa?"
Lalu dijawab oleh aku
"6.15 kot.. lambat lagi.."

tiba-tiba ....

'AllahuAkbar! Allahu Akbar!!!........................'

berkumandang  azan suboh..

Aku dan Jihah serentak berpandangan sesama sendiri ... lalu..

"Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Kali pertama dalam hidup kami bersarapan seawal jam 5.30 pagi!  :(

Kita sebut kari. Orang utara sebut gulai.
Tapi, nak habaq hang.. kari sardin Jihah memang best in the world!




Notakaki: Tiapkali puasa aku mesti teringat kisah ni. Romdon datang lagi. Selamat berpuasa sekalian umat.

Career and PostGraduate Fair

DATE: 30.06.12
TIME: NOON
LOC: Kuala Lumpur Convention Centre

Pada satu hujung minggu, Shah ajak aku pergi KLCC. Ada career fair katanya. Aku cuma menurut sebab bosan. Aku memang tak minat sangat pergi fair yang macam ni sebab kita tahu chances are very mini tiny.
Aktiviti wajib adalah mengumpul goodies. Kan? Kan?

Kami pergi sehelai sepinggang je, memang niat nak mengisi masa lapang sambil survey apa yang patut. Oleh sebab itulah kami sempat dipandang serong di beberapa booth kerana tidak membawa salinan resume dan sijil berkaitan. Pakaian pula langsung tak formal. Ah, kami bukan datang untuk interview pun. Datang melawat dan meramaikan majlis pun salah ke? At least berterima kasih lah sikit sebab kami dah menambah bilangan pengunjung kan. Banyak bunyi pulak diorang ni.

Rata-rata yang menjadi jurucakap bagi booth yang diwakili ni aku tengok macam tak ikhlas je. Bila kita approach their booth, they are not ready to help us with our query. Contoh conversation between aku dan the spokesperson..or you can call him 'SpookyPerson'. erk!
"Kak, nak tanya sikit boleh?"
"Nak tanya apa?"
"Ini booth apa?"
"TalentCorp.." (krik..krik.. bunyi cengkerik..)
 "Oh..(dengan muka penuh minat). Erm...TalentCorp ni buat apa ye?"
"Kita ni sebagai jambatan antara kerajaan dengan majikan la. Kita sediakan training untuk orang yang nak bekerja and bla.. bla.. bla.." (cakap punyalah slang)
"Kira korang ni agen la?"
"Eh..bukan.. we all ni macam.. er..macam.. erm.. we provide and link the person that want to work and we advise them on the suitable job for them la.. we all ni kira..erm... jambatan la..ye naw.. between the worker and the government.."
"So, sini provide training ke?"
"Eer..something like that."
"Kalau kitorang ni nak apply untuk jadi trainer kat sini ke..boleh tak?"
"Hm.. so far.. kita tak buka vacancy untuk position tu."
(Aku) ............?
Entah lah. Aku agak frust dengan PR diorang ni. Please don't judge the book by its cover. Memang la muka aku dan Shah macam budak sekolah, tapi itu bukan salah kami. Dah takdir kami ni keturunan awet muda, nak buat macam mana lagi. Tolong la terima hakikat. Jangan la cakap kami ni baru lepas sekolah, kemudian buat muka tak nak layan bila kami bertanya. Siap buat-buat tak nampak lagi. Baik tak payah jadi promoter or spokesperson kalau you sendiri in avoidance to speak. Aku sepak juga muka sorang-sorang ni kang.

Dan disebabkab kekecewaan itu, Shah cadangkan aku join satu game ni. Kebetulan kitorang lalu dekat booth myHarapan. Booth diorang ni penuh dengan butterfly. Bila kami mintak penerangan lanjut pun mereka memberi kerjasama. Apa yang aku paham, myHarapan macam provide dana untuk program dengan budget RM5K ke atas. Kita just kena submit proposal dan nanti pihak myHarapan akan saring.

Tapi lantaklah dengan natang tu, yang penting aku nak story pasal game yang aku join ni. Orang myHarapan tu cakap, kalau kami tangkap 5 gambar di mana-mana booth dalam Career Fair ni, kami boleh dapat T-shirt special. Aku sebenarnya tak berminat nak buat kerja tak berfaedah ni. Tapi Shah paksa. So aku ikutkan sahaja, lagipun mana ada orang kenal aku.

Syaratnya kena pakai topeng yang diberi dan bergambar di booth yang berbeza.

Task yang senang macam ni mustahil lah aku tak boleh completekan. Dengan goreng pisang panasnya kami kembali ke booth myHarapan untuk menebus hadiah.

Nampak tak butterfly kat belakang tu? Semua handmade.

Saiz baju ni tidak berpadanan dengan proportion aku. So aku bagi kat orang. Menghadiahkan hadiah.

Yey!




Notakaki: Ada pepatah menyatakan bunga yang yang layu haruslah disiram nampak segarnya. Bunga yang rosak haruslah dibuang cari penggantinya. Supaya halaman nampak cantik dan berseri-seri. Kepada yang frust tu, enjoy the feeling, bukan selalu putus cinta, ye dak?

Surau Jumaat Pudu Sentral

Hentian Puduraya? Nope!
Sekarang sudah tukar.. PUDU SENTRAL.

Aku tak nak komen tentang Pudu Sentral yang telah dibuka semula pada Ogos 2011 selepas renovation yang melibatkan kos sebanyak 3 juta pada tahun 2006. (info cik wikipakdia di sini.. haha!)

Dua minggu yang lalu, aku berpeluang ke Puduraya. Itupun sebab temankan si Nurul, dia nak beli tiket raya.
Tempat jual tiket dia agak kepam sebab berlantaikan karpet dan tertutup. Maybe because of the poor ventilation. Ecceh.. sejak bila pula aku bijak sains ni kan?

Selepas selesai membeli tiket, kami singgah solat Zuhur.
Weh, tiket bas habis nak habaq hang.. itupun depa bukak tiket bas tambahan tau!
Padahal belum bulan posa lagi tu.
Awatnya aku duk cakap utagha ni?
Pasai Nurul nak balik ke Kulim..
Mai cik mai cik mai... Mai ke Negheri Kedaahhh...
Ha, aku la ni versi 1 Malaysia, semua loghat aku dah master. Hang ado?

Aduih.. Out of Topic lagi.. minta maaf ye.
Sebenarnya aku nak berkongsi tentang Surau Jumaat di Pudu Sentral.
Jauh beza dengan surau Pudu di jaman aku balik naik bas dolu kala.

Ok, untuk sesiapa yang tak tahu, 'Surau Jumaat' adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada surau yang boleh digunakan bagi menunaikan solat fardhu Jumaat.


Nama surau ini adalah Surau Jumaat Al-Hidayah. Sebelum masuk ke dewan solat, kita kena tinggalkan bagasi di kaunter yang disediakan. Kalau tidak, nanti makcik tu marah. Jangan risau, tak payah bayar pun.


Tengok la hallway dia.. bersih dan cantik. Lantai jubin. Aku memang spesis cepat teruja. Mungkin dia nak elak orang berebut-rebut semasa peak hour, jadi laluan masuk ni cukup lebar dan luas. Jangan main kejar-kejar kat sini sudah la ye.


Rak kasut juga ditempatkan di pintu masuk. That's why la hallway dia bersih. Korang yang pakai kasut branded tu mesti risau kasut korang hilang kalau tinggal kat rak luar kan? Haha! Orang kata, semahal-mahal kasut, letaknya di kaki juga, so nak buat apa berlagak mewah.. ye dak? Kalau sayang sangat, simpan dalam beg. Ataupun, bawak sekali masa solat, buh kat depan korang. Kih! Kih!


Tempat berwuduk dan tandas di hujung laluan masuk. Aku suka sebab tempat wuduk ni tertutup, jadi kita tak perlu risau untuk membuka tudung atau nak lipat seluar. Pintu yang ada signage biru pecah tu adalah tandas. Tandasnya juga besar dan selesa. Sebelum masuk ke dewan solat wanita, sila baca peringatan ni kalau tak nak kena 'sound'.


Memang syok lah kalau solat di sini. Kalau dulu tu, surau dia kat tempat parking, pastu kadang-kadang kena kongsi tempat wuduk dengan lelaki. Sekarang... tengoklah ruang solat surau ini....

Cantik sangat!

Aku duduk betul-betul di tengah ruang solat ni. Nampak tak rak kasut kat cermin kaca tu? Itu kan laluan masuk tadi. So, dapat bayangkan tak betapa luasnya dewan solat ni? Bagi aku design ni sangat praktikal. 
Oh ya.. in case korang tak boleh solat, atau nak tunggu kawan yang make-up kemain lama, boleh la duduk di bangku lekuk yang disediakan di bahagian belakang surau ini.

Overall.. aku bagi 4 bintang..
Jangan lupa singgah solat kat sini ye!



Notakaki: Kualiti gambar kurang memuaskan sebab aku snap dengan Samsung Champ je. But it's not that bad, kan? Yang penting aku nak share the good thing in it. You follow?

Siti Rope'ah Veil - The Red Rose

Tudung ni aku jahit semalam.
Khas untuk Hari Lahir Nazariah yang ke-28.
Sepit reben yang comel tu adalah special complimentary.

"Gua Sayang Sama Lu!" 

Kisah Klasik #5

Habis sekolah rendah, aku masuk sekolah asrama. Hampir empat bulan aku di sekolah menengah kebangsaan agama, aku ditawarkan ke sekolah asrama penuh yang diilhamkan oleh Dato’ Najib.
Sekolah ni sekolah yang baru dibuka pada tahun tersebut dan bukanlah seperti sekolah menengah lain. Ia menggabungkan pelajar dari Tahun 4 hingga Tingkatan 5 di bawah satu bumbung. Dan semua pelajar tinggal di asrama (termasuk pelajar sekolah rendah).
Masalah buli memang tiada, kerana kebanyakan senior atau kakak-kakak di’buli’ oleh adik-adik sekolah rendah dengan tiket ‘adik angkat’. Budak sekolah rendah pula bukan sembarangan budak. Mereka dipilih berdasarkan pencapaian akademik semasa di Tahun Satu hingga Tahun Tiga sekolah masing-masing. Zaman tu ada Penilaian Tahap Satu (PTS), pelajar Tahun Tiga yang cemerlang akan lompat terus ke Darjah Lima atau ditawarkan ke Tahun Empat sekolah aku.
Korang paham tak sifir kat atas ni? Kalau tak paham pun, lantaklah!
Settle background information, sekarang kita teruskan dengan kisah aku dan cinta monyet. Mungkin juga bukan cinta, dan yang pasti aku bukan monyet.
Selang beberapa bulan selepas aku berpindah sekolah, ada seorang budak lelaki pula mendaftar ke sekolah baru aku. Dia budak Tingkatan Dua, katanya dari Sekolah Sains Selangor. Aku masih di Tingkatan Satu. Aku tahu dia budak baru pun sebab dia seorang je yang pakai tali leher lain dari yang lain. Tak mungkin dia ketua pelajar sebab fizikal dia agak kecil. Biasanya ketua pelajar ni kenalah yang berbadan besar dan bermuka bengis plus berlagak.  Itu standard.
Masa mula-mula aku tengok dia, hati aku cakap “macam pernah nampak”. Tapi mungkin itu mainan perasaan aku sahaja. Tak mungkin dia saudara atau kerabat aku sebab dia dari Kuala Lumpur.

Aku jadi ‘secret admirer’ dia semenjak itu. Tak ada siapa pun yang tahu aku minat kat dia kecuali Zulikha, junior yang sebilik denganku. Yang paling kelakar aku tak tahu maksud secret admirer. Aku ingat ‘secrect admirer’ merujuk kepada ‘orang yang kita suka’. So, setiap kali aku nampak dia, aku akan siku Zulikha sambil menggelarnya secret admirer aku. Semasa di university baru aku tahu yang secret admirer bermaksud sebaliknya. Sah-sah bodoh Inggerish aku ni!
Seperti juga orang lain, I went chasing him secrectly. Macam-macam benda aku buat waktu tu, kalau diingatkan semula memang aku akan rasa macam nak sekeh palotak sendiri. Bukan setakat childish, tapi langsung tak membawa manfaat kepada aku mahupun umat manusia sejagat.
For example, aku tahu dia masuk kelas sains teknikal semasa di tingkatan empat. Aku cuba bertindak romantic dengan membeli buku Lukisan Kejuruteraan untuknya.
Hari sabtu adalah hari ‘outing’ atau keluar bandar bagi budak asrama. Biasanya mengikut giliran. Kalau minggu ini budak asrama putera keluar, minggu depan asrama puteri pula. Aku rasa cikgu buat macam tu supaya budak-budak tak dapat dating kot.
Waktu minggu kami (pelajar perempuan) dibenarkan keluar bandar, aku terus berjalan kaki ke kedai buku. Nama kedai tu Sri Wangi, tak tahulah sekarang masih ada lagi atau tidak. Aku pergi ke bahagian kejuruteraan lalu terus mencapai buku yang kuanggap ada kena mengena dengan aliran beliau. Duit aku dah kumpul lama, zaman tu nak dapat dua puluh ringgit bukan senang. Kena keluar duit biasiswa dengan mereka alasan yang nampak akademik. Contohnya dalam borang keluar duit tu aku tulis ‘membeli peralatan dan keperluan diri’. Padahal maksud sebenar adalah ‘membeli-belah untuk kepentingan sendiri’. Haha!
Settle bab beli buku, timbul pula masalah untuk buat sesi penyerahan. Kalau tak silap  kelas aku terletak bertentangan dengan blok kelas beliau. So, aku selalu jugak lah mengintai dari tirai kamar, memerhati dari kejauhan, dia pergi dan pulang dari kelas semua aku teropong.
Tapi aku tak pernah menegur, apatah lagi bercakap dengan dia. Untuk memberikan hadiah dalam tangan aku kepadanya, aku perlu membuat perancangan yang teliti. Aku tak boleh bagitahu sesiapa. Kalau budak kelas dia atau budak kelas aku tahu, mampos la aku, mana nak sorok muka.
In the end, what I did is.. aku telah menceroboh ke kelas beliau pada waktu riadah. Waktu riadah semua wajib ke padang, jadi tak ada sesiapapun yang sepatutnya berada di kawasan sekolah.
Suatu petang yang hening, aku mulakan operasi bersama Zulikha. Dia jadi pemerhati di sudut koridor. Kami merangkak perlahan menyusuri laluan ke kelas beliau, bimbang ada orang nampak. Sampai sahaja di kelas teknikal itu, aku segera memasukkan buku yang aku belikan itu ke dalam laci mejanya. Meja dia agak kemas dan tersusun. Kalau tak silap, aku ada selitkan sekeping nota di celah helaian buku itu. Tulis apa? Aku pun tak ingat la.

Malam itu aku jeling kelibat dia dari kelas aku. Waktu ‘PREP’ aku pura-pura mengasah pensel di belakang kelas. Sebenarnya nak dapatkan view yang lebih jelas kerana tong sampah terletak di sebelah pintu kelas. Aku tengok dia selamba je, macam tak terkejut pun. Mungkin dia tak perasan agaknya. Atau mungkin juga buku itu tidak berguna baginya. Entah lah.

Banyak juga la siri aku menjadi pemerhatinya dari jauh. Waktu riadah, waktu makan di dewan, hari sukan, perhimpunan, pendek kata, dalam setiap kesempatan yang ada la. Tapi sampai ke sudah aku tak tahu dia sedar atau tidak tentang aku. But it’s kinda exciting to do those sorts of stupid things, you know?
Jangan tak tahu, aku juga sanggup berlatih dengan gigih untuk masuk pemilihan pemain hoki sekolah semata-mata untuk join dia. Tak sangka pula aku terpilih dan kami dapat mewakili sekolah sampai peringkat negeri.
Sampai la satu hari tu, aku dan Zulikha bertembung dengannya di tangga sekolah. Aku masih tidak tahu sama ada dia tahu aku suka kat dia atau tidak. Jadi seperti gadis gedik biasa, aku jadi kekok dan malu dalam teruja tatkala melihat lelaki pujaan berada hampir denganku.
Dia melangkah laju menuruni anak tangga bersama Benjamin. Benjamin adalah pelajar sekolah rendah yang agak rapat dengannya. Dia menjeling sekilas kepadaku. Aku dan Zulikha masih duduk bersidai di kaki tangga berhampiran koridor. Buat muka tak bersalah.
Sampai di hujung tangga aku terdengar Benjamin bersuara.
“Itu la budak tu Abg Aman!”
“Mana?”
“Tadi tu lah.”
“Kampang betul...!!”
Maka dari situ sedarlah aku bahawa lelaki ini, yang aku puja dalam diam ini, yang aku berhabis untuknya ini, sebenarnya tidak langsung memandang aku hatta sebelah mata. Aku ada dengar cerita  yang dia sedang bercinta dengan si Orked, rakan setingkatan aku pada ketika itu.
That was the turning point –he cursed at me. And that was the time I put a full stop to my own pathetic story.
Epic Fail.


Notakaki: ‘Kampang’ adalah ungkapan mencarut yang membawa maksud yang hampir serupa dengan ‘Anak Harrum’ dan sewaktu dengannya. Zaman sekarang tak guna dah kot perkataan ni. Bunyi vulgar gila. Anyway, Selamat Pengantin Baru Muhammad Nurussaman. Walaupun kau tak pernah suka kat aku, tapi terima kasih sebab bagi aku peluang melalui fasa excited as a your secret admirer. Tahniah juga cuz berjaya menempat diri anda dalam senarai Kisah Klasik ini.

Diari Rempit Siti Rope'ah: Tiket


Cadangnya petang ini nak mengisi tangki dan mencari tiket.
Minyak berkelip, mahu ke Jelatek.
Seingat aku, landmark ke kaunter Trans --> Petronas di sebelah kiri.

Memecut dari pejabat menghala Keramat.
Jalannnya lurus sahaja.
Pecutan semakin perlahan.
Sampai hujung jalan, Petronas masih tidak kelihatan.
Sambil lalu, terperasan "Transnasional" di sebelah kanan.
Lor..Petronas tu dah tak ada rupanya.
Tinggal construction je kat kawasan tu.

Bila dah terlepas, tak sempat nak U-Turn.
Kereta banyak pula tu. 'Peak Hour' lah katakan.
Maka dengan yakin aku masuk ke satu simpang.
Harap-harap ini  jalan patah balik.

Tapi, kenapa tiada kenderaan langsung yang lalu jalan ni?
Waktu ni sepatutnya jalan sibuk, semua orang keluar pejabat kan.
Keluar sahaja dari selekoh sunyi itu...
Hah sudah, serta merta jadi gelabah...HIGHWAY?!

"Ni highway mana pulak ni? Itu la..siapa suruh main masuk je simpang tadi. Siot betullah..ke mana hala ni.. haduih.!"

Aku membebel dan menjerit sendiri sambil motorsikal ditunggang tanpa arah.
Di hujung lebuhraya, ada signboard bertulis 'IPOH' dan 'SEREMBAN'.
Satu susur kiri, satu lagi terus.
Tidak!!!!

Terpaksa redah je.
Keluar highway, tembus Kampung Baru.
Aik?

Kalau terus lagi, ke pusat bandar lah jawabnya.
Jalan confirm jem teruk ni.
Tadi pun dah bersempit-semput dengan kereta besar warga Key-El.
Mana mau pergi?

Dalam kalut itu, sedar-sedar aku sudah berada di lebuhraya.
Again? Oh no!

Baru aku tahu, laluan motorsikal di plaza tol sangatlah azab.
Beratur macam kereta tak lepas bayar tol tau.
Akhirnya, aku nampak signboard susur ke Wangsa Maju dan Jelatek.
Fiuh~~~

Asalnya nak cari tiket yang lebih dekat dan cepat.
Tak sangka lain pula jadinya.. Haih...!



Notakaki: Selama ni kalau merempit malam-malam buta tak pernah pula haru macam ni. Tenang je layan angin kat highway. Mungkin aku tak sesuai jadi rider siang hari.
 
◄ Design by Pocket