IRAMA HATI SAYA

Korang Memang Satu Sen Pun Tak Guna kalau...


1. dengan bangga tayang barang berjenama dan mahal-mahal seperti elvi,guccee, Jimmy Choo, Salvatore Ferragamo, Carlo Rino, upload gambar melancong ke sana-ke mari..

...tapi hutang kawan sepuluh ringgit pun liat nak bayar.


2. berlagak dengan kereta mewah, update status kat facebook via Blackberry, pakai iPad or iPhone latest edition yang harga beribu-ribu, then gebang pasal jawatan korang yang gaji tak habis makan...

...tapi tak pernah sekalipun bayar balik hutang PTPTN..woi, depa dah bagi ujrah kot..1% je interest

3. upload gambar korang berkipas dengan duit berkepuk-kepuk, berdiri sebelah Nissan Fairlady atau BMW 5 series dengan tagline “bekerja dari rumah, hari-hari goyang kaki, korek hidung dapat RM100”...

...tapi sebenarnya duit itu adalah hasil kelentongan korang dengan skim cepat kaya dan MLM haprak korang tuh.

4. masih giat melakukan perkara 1 hingga 3, dan mula menjemput rakan taulan sahabat handai ke majlis perkahwinan korang bersama pasangan yang akan diadakan secara gilang-gemilang 7 hari 7 malam...oh ya, sebelum tu jangan lupa upah cameraman untuk pre-wed and outdoor wedding photography dengan pakej yang paling mahal...

...padahal sebenarnya korang buat muka kesian mintak mak bapak korang sponsor majlis tersebut.. Ptui! duit bulan-bulan pun haram nak hulur, tup-tup time korang menggatal nak kawen pun mak ayah yang kena support? Tak habis-habis menyusahkan orang tua.


5. Dey! Get a Life, will you?!

Gadget Update: Edifier MP221


Dah lama aku tak post Gadget Update kan? Ok, this is the latest item I managed to grab.

Aku memang dah lama idam nak beli speaker ni, since zaman belajar lagi. Tapi dulu harga dia mahal sangat (budak sekolah, mana ada duit).

Selama ni aku duk usung speaker SonicGear MORRO 200 dengan kotaknya sekali ke kelas.

    Aku beli sebab itu jela speaker yang paling aku mampu masa mula kerja dulu. Masa tu RM25-30 sebijik. Boleh la guna walaupun kadang-kadang bunyi pecah-pecah.

    Baru-baru ni aku jalan kat Wangsa Walk dan nampak Edifier idaman kalbu ni kat kedai hujung tu. Ada offer. Tapi aku decide nak usha kat Low Yat dulu, mana murah aku rembat la.

    So, last weekend aku sempat la jenguk kat Low Yat, and aku tengok harga dia sama je. Mungkin kedai ni yang supply kat Wangsa Walk tuh. Then, intai wallet, duit ngam, terus sambar sekotak, lari ke kaunter. Lepas bayar terus singgah ‘testing area’. Cun!



    Balik senyum sorang-sorang. Lepas ni boleh la tayang movie dalam kelas.



    MP221 Portable Multimedia speaker

    Super slim and stylish, the MP221 is as versatile as it is elegant. Two bass reflex loaded 1.8 drivers with neodymium magnets, deliver clear crisp sound wherever you may go. A perfect carrying companion for your laptop, MP3, or CD player



    Features
    • Stylish, clear sounding, personal and portable multimedia speaker.
    • USB power supply which can also be powered by batteries (4 AAA).
    • High performance neodymium micro drivers.
    • 3.5mm line input connects to all types of portable PC, MP3, CD player, etc.
    * Carry bag is included



    Specifications
    • Power Output: RMS 0.8W x 2( THD=10%, fo=1KHz)
    • Signal to Noise Ratio: >=80dBA
    • Amplifier Distortion: THD+N<0.5%
    • Input Impedance: 10K Ohm
    • Input Sensitivity: 250+/-50mv
    • Volume Control: Potentiometer
    • Speaker Driver : 1.5" (40mm), magnetically shielded, 8 Ohm,
    • Dimension: 7.9"x2.8"x1" (200x72x25 mm) ( WxHxD ) (not including speaker stand)
    • Power Input: USB power or 4xAAA batteries
    • Gross Weight: approximate 1Lbs (0.4kg)


    source: www.edifier.com


    Aku sangat teruja dengan portable speaker ni sebab saiznya cuma sebesar kotak pensel, so senang aku nak simpan dalam charger pouch aku dan takde la aku asyik terlupa je nak bawak tiap kali ade viewing session (kalau Morro yang gabak tu selalu je akan tertinggal atas meja cuz my hand is too full).



    Puas hati aku. Kau Ada?

    Korang Pernah BUSUK?

    Busuk kat sini tiada maksud tersirat melainkan busuk which is associated with smell. Menurut kamus dewan, ‘busuk’ bermaksud ‘berbau tidak sedap' (kerana sudah buruk dll). In English means ‘smelly, unpleasant smell, stinking, rotten, decayed’.

    Sepanjang hidup aku ni terlalu banyak pengalaman berkaitan perkara busuk. Aku sendiri pernah jadi budak busuk masa sekolah rendah dulu (sebab aku tak suka mandi pagi. Sejuk). Tapi takkan la aku nak mengaibkan diri aku dalam blog sendiri kan? So hari ni aku nak share cerita pasal orang dan binatang busuk yang pernah aku jumpa.

    1.BUDAK MEJA DEPAN
    Budak ni memang suka bergaya dan sangat fashionable. Dari style baju dan tudung semuanya up-to-date. Aku jarang bercakap dengan dia sebab masing-masing busy dan kami tak ada apa-apa isu untuk dibincangkan.

    Satu hari, dia nak cerita kat aku pasal boyfriend dia. Akupun tak tahu kenapa dalam ramai-ramai orang dalam kelas tu dia pilih aku. Suara dia waktu tu agak serak. Mungkin sebab dia selesema. Dia berdiri di sebelah aku. Dan apabila dia mula nak bercakap tu aku terbau semacam. Perghh....wa cakap lu..tak tahan syial...Sakit kepala aku terbau nafas dia yang menusuk kalbu. Dia pulak makin rancak bercerita bila tengok aku macam bagi respon positif. Aku? Terpaksa tahan jela.

    2.KUCING TEPI RUMAH
    Ini serius tak terbendung. Kalau ikut fikiran zionis aku ni, nak aje aku sembelih atau gantung dia kat pokok tepi court badminton tu. Kalau boleh buat tangga with electric shock lagi bagus, supaya kucing tu tak naik kencing berak tepi rumah aku. Yang peliknya, rumah orang kat tingkat 1 sampai tingkat 3 langsung tak ada kena najis busuk ni. Gagah betul kucing tu panjat tangga sampai tingkat 4 semata-mata nak berak kat tepi rumah aku!

    Mungkin juga sebab dua buah rumah di sebelah rumah aku kosong tak berpenghuni. Pernah sekali mak kucing bersalin kat depan rumah kosong ‘corner lot’ tepi rumah aku tu. Aku sendiri pernah dengar bunyi anak kucing merengek tanpa henti dari dalam rumah tu. Aku tak nampak kat mana kucing tu sebab grill dikunci. Daun pintu je yang terbuka. Bunyi tangisan anak kucing itu makin lama makin layu dan lenyap beberapa hari kemudian. Mungkin dah mati.

    Beberapa minggu kemudian aku dapati pintu rumah sebelah telah dikunci dari luar. Mungkin tuan rumah datang bersihkan rumah tersebut untuk disewakan. Tapi sampai hari ini the cats still come and go to hell just to leave their poops at the house’s door. And I never get the chance to catch them in action.

    3.CLASSMATE + GROUPMATE = NERAKA
    Ok, kawan sorang ni memang tak boleh blah. Aku secara lahiriahnya kurang bercakap dan tak suka berkenalan dengan orang. Tapi kes yang akan aku ceritakan ni mungkin takdir aku. (Ape la dosa aku sampai terpaksa terima balasan macam ni?)

    Aku pernah ambil kelas Language Enhancement Program. Aku memang lone –ranger waktu tu. Aku diberitahu oleh coordinator kelas akan diadakan di tingkat lima. Sampai je kat jabatan tu aku terus meluru ke lift. Aku naik bersama seorang perempuan, mungkin awal 30-an. Dia bertegur sapa denganku. It happened to be that we are of the same class.

    Sampai di tingkat lima, aku terus masuk ke kelas dan mengambil tempat. Selang beberapa minit, kawan baru tadi masuk. Dia terus duduk betul-betul di sebelah aku. Aku hanya tersenyum padanya sambil meneruskan kerja aku (buat-buat busy).

    Segalanya bermula semasa sesi tutorial. Tutor meminta kami membuat latihan dengan rakan sebelah, secara berpasangan. Setiap kali dia bercakap, nafasnya sangat busuk seperti telur tembelang. Dalam hati aku berdoa semoga kelas segera tamat. Apabila aku tunduk untuk menulis nota, aku akan serta-merta terhidu aroma yang syahdu itu. Sesekali aku menutup dan menguis-nguis hidung aku. Aku suspek dia ade resdung. Bayangkan, aku terpaksa menahan gas beracun ini selama hampir lima jam. My air was contaminated. Help!

    Sebelum kelas tamat, terdengar tutor menjerit “Class, this will be your partner for the whole semester ya!”

    Shit!

    The hell is forever mine!









    notajarikaki: bau busuk yang aku takkan lupa adalah bau nanah masa aku diserang Lymph Node Abscess a.k.a Sinus dulu. Memang horror. Sampai sekarang aku haunted by the smell.

    F for Fella *1: YOU PAY FOR THIS?

    Prakata: I am planning to write a series about friends, acquaintances, foes or anybody I used to know and their unforgettable attitude (I leave it to the reader for judgement). Aku mulakan siri F for Fella dengan kisah ini.

    I wrote this because I don’t want to be any fakap.

    I can’t stand it. I can’t stand this kind of friends. This note is written so that everyone gets to learn their lesson.




    ****



    There was a student of mine. We were close for some times (call me scandalous, as you wish).

    One day he asked me to lend him RM300 bucks. At that time I’ve only RM200 in the bank. So I agreed to give him RM150 of my saving. (He said that he need the money for printing purpose and will pay me back once he get the claim). Hell yeah I trusted him then.

    Not long after, he left the college (in other word – he quit or dropped out). And so as my money. Gone. I chose to keep quiet dengan harapan he would realize and remember his debt. I waited for years to get what is mine.

    It’s 2011 and no news or any sign that my money will be returned. I decided to take action. I found him in facebook (thanks to the advancement of technology). I messaged to ask him nicely, reminding him that it wasn’t much of money (I can tolerate ‘bayaran ansuran’ and I did not put any ‘bunga’ anyway).

    No reply. Nothing.

    He kept silent for almost a week.


    Do you know that silence is a type of excuses and sometimes means refusal? (This is a theory I just created.haha!)

    Enough. I was so pissed-off.

    I trolled him on his fb.
    I posted on his wall.


    The next day I found it removed. And he disabled me from posting on his wall.

    (Fine).

    Another silence. No reply. Nothing.

    I’m getting more fakap and annoyed.

    The week later, I trolled his fb again. I commented on every post of his status update, video uploaded, or his friends’ comments (because I couldn’t post directly to the wall).


    The next day, it was removed. Again!

    FINE.

    I’m not gonna let this Hutang Lapuk gone easily. Dude, you really asked for it.

    I need to go even harsher this time.

    So I went all out in finding who the people around him are. I came across an fb account believed to be his girlfriend’s. Then I messaged her:

    “Salam,
    i believe u are a girlfren of Mirul Ali.
    He used to be my student at consist college.
    in 2008 he did borrow a sum of rm150 from me.
    Bukan banyak pun but it is still my money.
    I did message him to pay back but he seems to ignore.
    So, i think this is my last resort.
    Could you by any chance persuade him to just give what is mine.
    I tak de niat ape-ape seriously, I just need my money.
    I'll rest my case once this thing settled.
    (ni bukan meseg main-main atau ambik kesempatan tau, i did have the proof. please help me as a fren. TQ) “

    sounds desperade isn't it? and this is her reply:

    “wasalam,
    i'm so sorry...i don't think i can help u in this matter...
    im not the rte person to help u in this matter..
    since i dh dpt this msg,i'll just frward this msg to him..
    im just his girlfriend,this is between u n him,i x nk msuk cmpur coz he never tell me anything bout his debts,if die nk i taw surely he'll tell me rite?
    im so sorry again...salam.. “


    It finally helps. (sekarang baru aku faham kenapa Ah Long selalu attack the family members, because the debtor is so ignorant).

    The next morning I got an fb message from him.

    “bg akaun mybank”

    Sounds so ignorant and innocent, huh!

    But at least there’s response.
    I thank God for everything.

    I did give a little advice to the girlfy as a woman and a sister:

    “thanks for forwarding the message to him.
    it really helps me.
    i think this case is about to be settled.


    btw,
    i personally rasa u patut tahu what he was up to.
    kalau u serious dgn sumbody, of course u tak nak someone yg akan create problem in the future,rite?
    so, be a smart girl ya, and i wish u all the best..
    thanks again. “

    There’s another story.

    Apparently she did post it on her wall (wah, beraninya kau!)


    I just wanna make it clear here:
    Satu. I did introduce myself. So, am not ‘unknown’ to you dear.

    Dua. This is poyoism. Kau tak malu ke kalau orang tahu yang berhutang tu adalah pakwe kau?

    Tiga. Dumbass!

    Talking about debt, aku ni pun bukan anak orang kaya. Anak orang kaya pun takkan ‘sedekah’ duit dia kat kawan-kawan sesuka hati. Aku sendiri pun pernah pinjam duit dengan orang. Tapi aku akan tulis setiap sen dalam buku supaya aku tak lupa untuk bayar balik.

    Masa belajar dulu, kawan-kawan aku pun ramai je yang pinjam duit aku. Ade yang cecah RM1000 dalam satu masa. Aku pernah tak cukup duit dan terpaksa pecah tabung untuk makan sebab duit aku habis bagi pinjam kat orang (it’s hard for me to say NO). Tapi diorang bayar balik once diorang dah kerja dan ada duit. Yang penting kita tak lupa hak orang lain.

    Ramai yang akan bersetuju kalau aku cakap kita ‘yang bagi hutang’ kat orang ni akan lebih malu dan segan nak mintak balik duit kita. Tapi orang ‘yang berhutang time-mintak-menyembah-bumi-dengan-janji-segunung’ ni yang selalu buat muka tak malu. Dia buat-buat lupa pada hutang dia. Ada jugak yang berlagak macam banyak duit, tayang harta sana sini, tapi time kita mintak duit kita macam-macam alasan dia bagi. Liat sungguh nak bayar. Tak takut mati ke wei?!

    Orang tua-tua dah pesan “Hutang emas boleh wajib dibayar; hutang budi dibawa mati.” So, hutang budi je yang boleh bawak mati. Hutang aku bila lagi?

    Notakaki: Hutang Nyata vs. Hutang Kongsi Lelap

    Hutang Nyata : “Weh..pinjam singgit!”
    Hutang Kongsi Lelap: “Alamak, aku tak cukup cash tak ade duit kecik la, pakai duit kau dulu boleh? Nanti aku ganti balik.” Dan sampai sudah dia tak ingat nak bayar. “Kira halal la, bukan kau kata nak belanja ke itu hari?”

    *Till the moment I write this post, I haven’t received any cash in my account. I’m hoping to rest my case. A big thanks to you, Lissa Zarina. Jangan-jangan dia pinjam duit kau untuk bayar hutang aku. Gosh.





    p/s: jom tengok wayang? aku pinjam duit hosmet aku tadi.

     
    ◄ Design by Pocket