IRAMA HATI SAYA

Nasi dan Kuah


Seorang pelajar beratur di belakang aku semasa membeli makan tengah hari di kantin.
Aku sempat menjeling ke arah lengannya yang sarat.
Nasi penuh sepinggan.

Dia mencapai senduk lauk, mencurah kuah ke atas nasi. Lalu terus menuju kaunter.

Aku menegur sekadar berbasa-basi, “Hai..itu je?”

Dia senyum sambil menjawab, “Ha’ah..ini jela rezeki untuk hari ini.”

Aku sangka dia hanya bergurau.
Dia cuma mengambil nasi berlaukkan kuah semata, tanpa aksesori lain seperti ayam, ikan, mahupun sayur.

Aku tenung pinggan sendiri.
Nasi putih separuh. Ayam goreng, kuah kari dan kangkung goreng belacan.

Semasa membuat bayaran, aku menangkap isi perbualan dia dengan seorang pensyarah di belakangnya.

“Nasi sahaja? Mana lauknya?” tegur pensyarah itu.

“Tak cukup budgetlah, Miss. Ini saja yang mampu.” Jawabnya dengan ketawa kecil.

“Ha iyelah.. ada juga makanan kan..?” pensyarah itu membalas.

“Ya..syukurlah..sekurang-kurangnya masih dapat makan. Kak, tolong kira..” katanya kepada cashier.

Aku mengambil baki sambil berlalu dengan rasa bersalah.
Aku sangkakan tadi dia sedang menunggu ayam di kuali siap digoreng.

Aku duduk di meja bertentangan.
Sambil berbual-bual dengan rakan semeja makan, aku memerhati pelajar tadi.

Dia tunduk membaca doa lalu makan perlahan-lahan di samping pelajar-pelajar lain.
Dia mengunyah berat nasi kosong itu. (Atau mungkin aku yang terlalu empati agaknya? Entah).
Wajahnya tenang dan sesekali tersenyum disapa rakan yang lalu-lalang.
Seperti tiada apa yang aneh atau janggal.

Mungkin ini situasi biasa bagi pelajar kolej.
Namun tidak bagi aku.
Sejak tengah hari tadi hati aku jadi ralat.

Apa salahnya jika pada waktu itu aku belanja dia makan tengah hari?
Aku terlalu gamam sebenarnya, tetapi cuba berlagak biasa.
Aku tak mahu dia rasa rendah diri pula jika aku menawarkan untuk membayar makanannya.

(Ah, kau orang takkan faham ‘the awkward moment’ yang aku alami. Cuba kau orang yang berada dalam situasi aku, antara senyum yang keliru dengan tindakan sendiri serta otak memproses input dari organ pendengaran sambil mencerna tingkahlaku abstrak di sekeliling. Ahh! Aku dah kata, kau orang apa tahu?!)

Maka, untuk menebus rasa bersalah aku for being so ignorant, aku mogok.
Malam ini aku dinner hanya dengan sebungkus Maggi (dengan niat menyelami perasaan pelajar itu. ‘Saya minta maaf’).


Notakaki:
Kalau dia yang hanya makan nasi berlauk kuah semata pun boleh bersyukur, kenapa kita yang selalu tak habis makan ni selalu merungut dan rasa ‘tak cukup’?

Bomoh Rokiah


PART 1

Beliau tinggal di hujung kampung, di sebuah rumah usang.
Mukanya berkedut seribu dan jarinya mengerekot. Mengerikan.
Beliau sering kelihatan duduk di beranda rumah menggonyeh sirih sambil berbual sendiri ditemani burung peliharaannya.

Beliau terkenal sebagai bomoh wanita terhandal di daerah tersebut.
Saban hari rumahnya yang hampir roboh itu dikunjungi oleh pelbagai lapisan masyarakat dengan pelbagai niat dan tujuan.
Jika ditanya, mereka akan segera menjawab

"Nak pergi berubat".








Apa? Terlalu klise? Fine, kita tukar profile....
.



.

Bomoh Rokiah atau lebih dikenali sebagai Roki, tinggal di sebuah banglo mewah tiga tingkat, di tengah kota metropolitan.

Wajahnya mirip pelakon drama Tasha Shila.
Dengan mata yang bulat, kening lebat, bulu mata yang lentik serta kulit yang sangat mulus ayu berseri walaupun tanpa make-up.
Beliau sering kelihatan duduk di buaian halaman rumahnya sambil melayari internet, kadang-kadang main DotA.

Ramai yang tidak menyangka bahawa Roki adalah seorang bomoh, malah ramai yang meragui kebolehan beliau dalam ilmu perbomohan.
Tambahan lagi, dikatakan sesiapa yang datang 'berubat' dengannya tidak akan menjejakkan kaki lagi ke rumah agam beliau.

Sebelum sempat ditanya, mereka sudah awal-awal cakap

"Tobat aku tak mai dah!"




PART 2

Seorang wanita lewat 30-an datang menemui Bomoh Rokiah selepas pulang dari klinik. Dia baru selesai menjalani ujian air kencing dan disahkan mengandung.
Jenab sudahpun mempunyai 4 orang anak.

"Tok..kalau saya tak nak baby ni boleh tak? Anak saya dah ramai la. Duit lagi." kata wanita itu dengan wajah hiba.

"Eh, kenapa pulak? Bukankah anak tu rezeki?" Bomoh Rokiah bertanya hairan.

"Itu la Tok, saya ingat cukup la 4 orang, yang ada ni pun tak terjaga, Tok." balas wanita itu.

'Dah tahu tak nak tu apesal tak rancang? hadoi..' ngomel Bomoh Rokiah di dalam hati.

"Erm.. beginilah..Apa kata lepas lahir anak yang ni, kamu jangan mengandung lagi," Bomoh Rokiah memberi cadangan.

Wanita itu bertanya sekali lagi "Habis tu Tok..yang dalam perut ni tak boleh buang ke? Tok bagi la apa-apa ubat supaya baby ni tak menjadi."

Bomoh Rokiah diam sejenak, sambil menggelengkan kepala beliau sempat mencapai Blackberrynya untuk 'update' Twitter.

Bomoh Rokiah menarik nafas dalam-dalam, disentuhnya paha wanita itu sambil berkata..

"Jenab..aku bukan tak nak tolong..dah memang tak boleh Jenab oi.. DOSA!"




PART 3

Selang beberapa ketika selepas Jenab (yang semalam kena sound pasal nak abort baby tu) beredar, datang pula seorang gadis manis awal 20-an.
Nampak macam pemalu, tapi agak fashionable.

"Camni Tok..saya berkawan dengan seorang lelaki ni. Saya memang minat kat dia."
kata gadis itu bermukadimah sambil membetulkan duduk.

"So..apa masalahnya? Kau nak guna-gunakan dia supaya suka kat kau, macam dalam drama Melayu tu? Ke kau nak aku bagi minyak pengasih supaya dia asyik mimpikan kau? Ape hensem sangat ke mamat tu sampai kau tergila-gilakan dia?" Bomoh Rokiah memintas bicara.

"Ish..Tok ni..sabarlah..biar la saya story bagi habis dulu, dah tua-tua pun suka menyampuk!"

"Habis tu cakap sepatah-sepatah, ingat aku takde kerja lain ke? Can you go straight to the point..no belok-belok..kan easy.." Bomoh Rokiah mula speaking London sebab bengang kena setepek dengan gadis tersebut.

"Saya bukan ape Tok..saya datang ni cuma nak mintak Tok tolong la tengok-tengokkan sama ada budak laki tu sukakan saya ke tidak.. Itu sahaja. Almaklumlah, seperti yang Tok sedia lihat dari perwatakan saya ni kan.. sebagai perempuan secara tipikalnya saya mestilah segan nak bertanya kepada empunya badan.."

"Habis, yang kau duk tanya aku ni, tak reti malu pulak?"

"Eh Tok ni..main kasar nampak..asyik nak ketuk saya je.." gadis itu mula menarik muka kelat.

"Olo lo lo..majuk pulak dia..kalau comel takpe jugak. Ni macam orang tercekik biji durian je aku tengok.. Hmm..berat jugak kes kau ni sebenarnya..Tapi aku rasa aku boleh tolong.." Bomoh Rokiah cuba memujuk gadis itu.

"Ha? Betul ke ni Tok? Cepat la tengok dalam mangkuk tu..ada tak tanda-tanda dia suka kat saya? Saya tak sabar dah nak tahu ni." Riak wajah gadis itu bertukar ceria.

"Hotak kau! Ni mangkuk aku makan megi tadi lah..Kau tak nampak ke cili potong ni ha? Aku memang suka makan pedas." kata Bomoh Rokiah sambil menyua mangkuk itu ke muka gadis berkenaan.

"Dah tu, Tok..macam mana kita nak tahu dia suka saya ke tidak?" gadis itu kembali patah harap.

"Rileks lah..ni semua jodoh dik oi.. bukan kat tangan kita. Kalau dah dia jarang sms kau, layan kau pun nak tak nak je, bukan call kau je tak pernah, nombor kau pun dia tak save.. agak-agak kau lah kan.. BUDAK TU SUKA KAU KE TIDAK?"

PART 4

"Aku kan..menyampah betul dengan si Jenab tu..dah dia tak nak anak, aku kahwin la satu lagi..salah ke tindakan aku tu? Aku nak meramaikan umat."
Samat merungut di kedai kopi, ditemani Atan dan Kamil (standard la cerita Melayu mesti ada geng kedai kopi yang terdiri daripada tiga orang ahli, ye dak?).

"Apa kau nak kisah? Kau dah kahwin pun dengan Cikgu Sally tu kan.. Dia bukan boleh buat apa-apa." Atan cuba menenangkan.

"Ye tak ye jugak. Tapi, dia mengamuk woo lepas dapat tahu yang Cikgu Sally tu madu dia. Habis pecah pinggan mangkuk kat rumah aku semalam. Petang karang kena pulak pergi Econsave beli pinggan mangkuk baru. Aku ingat nak beli barang dapur buatan besi jela, tak ada risiko pecah bagai.."

"Kau ni pun, macam tak paham orang perempuan ni. Semua benda pun diorang nak mengamuk, dari hal kecik sampai la hal jadi besar, semua nak hentak kaki dan meroyan tak tentu hala. Kita ni sebagai lelaki, kena maintain 'cool' dan bijak mengawal suasana." Kamil pula menambah.

"Apa susah..kau pergi la jumpa Bomoh Rokiah, mintak dengan dia ubat untuk bagi lembut hati bini kau tu!" Pak Akob yang dari tadi memasang telinga di dapur tiba-tiba bersuara.




PART 5

Samat memandu laju ke arah Seri Hartamas menuju ke banglo Bomoh Rokiah. Bukan susah pun nak cari, taip je kat GPS, ikut arahan, sampailah.

"Tok.."

"Ape tok-tok?! Tak reti bagi salam ke?"

"Assalamualaikum Tok..tak jawab dosa..boleh saya naik? Saya ni ada hajat sikit Tok.."

"Waalaikumsalam. Tak payah naiklah, tak ada mahram. Bincang kat bawah je sudah. Tunggu kat buai tu, sekejap lagi aku turun." Bomoh Rokiah menjenguk di tingkap.

'Apa cun sangat bomoh ni? Buat bini nombor tiga pun not bad..' Samat menggatal di dalam hati tatkala melihat wajah Bomoh Rokiah.

"Hah, please story. I have not much time." Bomoh Rokiah mula berbahasa sambil menyapu-nyapu permukaan ipadnya dengan jari.

"Macam ni Tok..saya tak puas hatilah dengan bini nombor satu saya tu Tok. Sejak saya menikah lagi satu, tiap-tiap hari dia asyik membebel dan mengamuk. Naik bernanah telinga saya ni Tok."

"So..kau nak ubat nanah la ni ye? Kenapa tak pergi farmasi je?"

"Bukanlah Tok! Saya nak mintak Tok tolong santaukan bini saya tu, buat bagi dia tak boleh bercakap, baru la tenang sikit hidup saya ni Tok. Boleh ke Tok? Tok ada tak ubatnya? Kalau Tok tak boleh tolong tak apalah, saya pergi cari bomoh lain." Samat menerangkan panjang lebar.

"Eh, sabar la dulu. Aku belum cakap apa-apa lagi. Sekejap ye, bagi aku google dulu jenis santau yang bersesuaian. Dia ada banyak jenis, ada santau angin, santau tombak, santau paku, dan yang paling dasyat sekali santau hakiki, kalau kena boleh mati." giliran Bomoh Rokiah pula tunjuk hebat.

"Oh, kalau macam tu bagi yang latest edition la Tok. Cepat sikit kita boleh kahwin..Ops! tersyayul pulak.. ngee..." kata Samat sambil tersengih macam kucing miang.

"Nah, ambil cebisan kertas ni, bawa balik. Simpan elok-elok, jangan sampai orang lain jumpa. Dalam ni ada senarai bahan dan mantera yang diperlukan. Kau ikut je arahan dalam ni ye. Ingat..dah masuk pagar rumah baru boleh buka dan baca. Jangan lupa baca Bismillah dan Istighfar tiga kali. Ingat tu.." pesan Bomoh Rokiah dengan wajah serius.

"Baik, Tok. Saya minta diri dulu Tok. Terima kasih banyak-banyak." Samat beredar sambil bersiul-siul riang. Dia berhajat untuk masuk meminang Bomoh Rokiah pula selepas ni.

Tiba di rumah, Samat segera membuka cebisan kertas yang diberikan oleh Bomoh Rokiah tadi. Dalam cebisan itu tertera baris ayat yang agak kabur berbunyi:

"Bodoh apa kau ni, bini sendiri pun nak disantau? Orang zaman sekarang mana jumpa bomoh dah kalau nak pekena orang, kenapa kau tak pergi je kedai sebaneka, beli RACUN TIKUS nu. Aku tak nak bersubahat!"


~TAMAT~

Bujang Rumah Bawah


PART 1
Aku turun agak lewat ke pejabat pagi ini.
Alamak! motor aku kena 'block' la pula. Macam mana aku nak keluar ni, dah pukul 8 lebih kot. Belakang motor aku kelihatan tiga motor lain diletakkan sederet. Betul-betul di hadapan rumah bujang di 'ground floor' pangsapuri aku. Sambil menghidupkan enjin, otak aku ligat memikirkan jalan.

Sementara memanaskan enjin motorsikal, aku cuba mengalihkan Yamaha LC di belakang motor aku untuk membuka ruang. Dan sebuah Honda Wave, seterusnya sebuah scooter. Ini sebuah kerahan tenaga, pagi-pagi dah berpeluh!

Sedang aku sibuk mengangkat bontot scooter tersebut, tiba-tiba...


PART 2
Sedang aku sibuk mengangkat belakang scooter tersebut, tiba-tiba terdengar bunyi kunci pintu dibuka dari dalam. Pintu rumah bujang itu terletak betul2 di hadapan aku.

"Krekkkk..." pintu dikuak.
Kelihatan seorang lelaki melangkah keluar sambil menjeling aku yang sedang gigih mencari laluan untuk motorsikalku. Dia berpakaian kemas dan bertopi keledar. Sambil menyalakan rokok di mulutnya, beliau menyarung kasut di kaki.
Aku cepat-cepat melompat ke atas motorku dan mula mengundur.

Alamak! tersangkut pula di antara tayar belakang skuter dan bahagian hadapan motorsikal buruk dibelakangnya. Lelaki tadi hanya memerhati dari pintu.
Siot la! Apesal time ni jugak kau nak pergi kerja? Masuk la dalam rumah tu semula, tebal muka aku tahu tak!

Sambil buat muka comel minta kasihan, aku berkata kepadanya,
"Erk..boleh tolong tak??" disertai senyuman manis dan kelipan mata ala-ala iklan maskara Mabilin.


PART 3
Sewaktu membuka kunci dan menghidupkan enjin motorsikalku, sayup-sayup kedengaran muzik perlahan dari tingkap bilik rumah bujang tersebut. Mungkin alarm telefon. Muzik itu macam familiar di telingaku. Semakin lama semakin nyaring intro lagu tersebut lalu..

"Tak sudi memandang..tidak mengapa,
Kerana kutahu..aku insan hina.."


Aku dapat menangkap bait-bait dari lirik lagu Jamal Abdillah ini.
Kejadah apa guna lagu Jamal buat kejut tidur.Confirm tak terbangun der..!


PART 4
Beliau (lelaki bujang yang hisap rokok dalam part 2 tu la) bertanya perlahan
"Nak keluar eh?"

Aku mengangguk sambil mengekalkan momentum senyuman.
'Dah nampak aku terkulat-kulat ni mesti la nak keluar, takkan nak parking pulak', hati aku memang kuat menjawab.
Sambil tu aku buat-buat fokus pada motorku yang sedang tersekat, bersedia untuk menolaknya ke hadapan. Muka kena serius, ok.

Beliau memerhati sekelilingku sambil menghembus asap rokok dimulutnya.
Motor di hadapanku dialihkan olehnya dengan gaya yang budget gagah untuk memberi laluan.

Aku masuk gear satu. Pulas minyak.

Motor bergerak perlahan di celahan motor yang sedang disendengkannya. Sambil berlalu aku berkata,
"Terima kasih!" senyum masih maintain.

Sebelum beredar, aku sempat menoleh ke arahnya untuk berterima kasih sekali lagi. Aku hampir mengangkat tangan kananku disertai senyuman lebar ke jejaka itu, namun segalanya terbantut kerana..

beliau terus memusingkan badan lalu masuk kembali ke dalam rumahnya.
Seinci pun dia tak tengok kat aku. Jeling dengan ekor mata apatah lagi.
Macho la tu konon. Boleh blah..

(tapi aku dapat rasa kat dalam rumah tu mesti dia tengah melompat eksaited sebab dapat berbakti kepada awek di pagi hari..kan? kan? kan?)

PART 5

Semalam parking tepi. Baik punya.

Selepas bersiap, aku jenguk dari atas.
Pagi ini motor penuh. belah kiri 3 motor, belakang pun ada 3 biji motor lain.
Aku masuk kembali ke dalam rumah. 'Biar diorang pergi kerja dulu la, clear sikit'.

Hampir 0815 pagi.
Aku jenguk lagi. Eh, tak ada perubahan pun.
Nak tak nak kena la turun jugak, dah lewat ni. Aku masuk kerja jam 0830.

Sampai sahaja di bawah, memang confirm tak ada laluan.
Diorang ni memang tak ada sivik betul lah.
Aku plan nak hidup enjin dan bunyikan hon aje supaya tuan motor lain tu alihkan motor mereka. Tapi macam tak berapa sopan la pulak pagi-pagi buta dah ganggu ketenteraman awam kan. Nanti aku pula kena tuduh tak ada sivik.

Enjin sudah dihidupkan, motor masih tidak bergerak.
'Macam mana aku nak buat ni?' hati sudah mula merungut.
Aku toleh kanan, toleh kiri, mencari akal.
Jam digital motor aku sudah menunjukkan angka 0821. Aiyo!

Setelah berfikir sedas dua, aku nekad.
Kucapai batu bata yang diletakkan di hadapan rumah bujang itu, ku susun cantik di penjuru koridor depan motor aku. Apa nak jadi, jadi lah.

Steady atas motor.
Masuk gear satu.
Pulas throttle.

Hambik kau, aku naik terus ATAS KORIDOR dan keluar ikut sebelah belakang.
Puas hati aku!


PART 6
Kalau tak silap aku, rumah bawah tu budak laki bujang yang duduk.
Dalam tengah tahun ni jugaklah diorang masuk.

(Sebelum ni ada keluarga cina yang duduk rumah tu)
Berapa ramai aku tak begitu pasti. Mungkin 5, mungkin 10..tak mungkin 17 orang.

Yang aku pernah nampak budak tinggi sorang, gemuk sorang, sederhana sorang.
Yang gemuk tu kadang-kadang hujung minggu suka duduk lepak depan pintu rumah pagi-pagi hari.
Yang sorang lagi pemalu, kalau balik kerja confirm cepat-cepat masuk rumah terus kunci pintu. Macam anak dara.

Yang tinggi dan kurus tu pulak..


Ha..ni yang aku nak story ni...dialah yang selalu muncul sebagai watak utama dalam cerita ini..lepas dia..dia lagi..memang muka dia aje lah yang selalu terlibat dengan kes-kes dari p.1 sampai p.5 'Bujang Rumah Bawah'.


PART 7
Sabtu.
Aku turun mahu jenguk kawan aku yang motornya pancit di Pandan.
Semasa sedang sibuk buka kunci motor aku, terdengar bunyi pintu dibuka.

Sekali toleh, seorang lelaki di muka pintu rumah itu. Hanya bertuala!


'Apa masalah kau melucah pagi-pagi ni? Hadoi'.

Dia melihat sekilas...lalu kembali menutup daun pintu.


Motif?


PART 8
Aku kembali menunggang motorsikal selepas hampir 6 bulan.
Sebelum ni aku tumpang kereta housemate aku ke tempat kerja.

Agak susah jugak la aku nak biasakan diri dengan motor berkuasa 130CC ni sebab dah lama tak bawak. Dah la besar dari tuannya.

Masalah paling besar bagi aku pada ketika itu adalah untuk 'double-stand'.
Aku perlu berdiri di sebelah kiri motor sambil menegakkannya sebelum menarik badan motor ke belakang.

Sebenarnya tak susah pun kalau kita tahu teknik yang betul, motor pun takkan terasa berat. Sebelum ni pun kalau aku pergi cuci motor kat kedai, aku yang tolong bangla tu 'double-stand'kan motor aku sebab diorang tak boleh nak buat. (Bangla tu siap kena mintak tolong kawan dia lagi seorang, tapi tak berapa nak berjaya, last-last aku cakap 'boleh tak?' sambil tarik sorang-sorang. Setel.)

Berbalik kepada topik kita sebelum ini..tentang aku dan ketidakstabilan motor ini setelah lama tak bergelar rider.

Suatu hari sewaktu pulang dari kerja, aku masuk ke tempat lapang depan rumah bujang itu untuk parking. Time ni bujang-bujang tu semua baru lagi pindah ke sini. Kira masih anak jagung la. Elok je aku tutup enjin, sebijik motor sampai dan park di belakang aku (depan pintu rumah diorang). Aku control macho jela sambil pura-pura membetulkan kedudukan motor.

Aku tegakkan motorku supaya stabil sebelum cuba menganjaknye ke belakang untuk 'double-stand'. Tak semena-mena....


PART 9
Tak semena-mena motor aku hilang keseimbangan dan hampir terjatuh.

'Hish..kenapa la motor ni tak mahu bagi kerjasama, selalu tu molek je perangainya. baru nak tunjuk gagah depan budak bujang neh.'
(Fyi,This is my first encounter with the bachelor.)

Lelaki yang sedang meletak motor di belakang aku itu segera berlari ke arah aku untuk membantu.
"Ok tak?!" beliau bertanya dengan wajah cemas separuh menjerit.

Tak sempat beliau nak sentuh belakang motor aku..
'Kletak!'
Automatik motor aku berjaya di'double-stand'kan. Elok pulak tu. Tadi kemain lagi buat-buat tak balance.

Aku senyum kambing sambil berkata kepadanya, "Hah..Ok..Ok!" lalu terus mencapai solex dan kunci garpu (fork lock).

Tak guna punya motor, dia boleh main-mainkan aku depan mamat ni?
Kali ni aku dapat bayangkan bujang kurus tu tersengih dalam hati gelakkan aku. Cait!


PART 10
OH EM JIEY!!!
Tak mungkin orang yang aku nampak dalam iklan khidmat masyarakat kat TV9 semalam adalah budak Bujang Rumah Bawah tu. Laki kurus tinggi mata sepet dan suka hisap rokok sebelum start enjin motor tu adalah orang yang sama dalam iklan tersebut.

Don't tell me he's an actor!
(karang ada pulak muka aku masuk 'notsobeautifulnara.com' sebab bercerita pasal artis).

~TAMAT~
 
◄ Design by Pocket