IRAMA HATI SAYA

Panggung Wayang Gambar

Entri picisan kali ni dengan motif tanpa faedah aku nak review kisah aku dan panggung wayang gambar (PAWAGAM)

Selepas sedikit usaha memerah otak, dapat aku rumuskan bahawa aku hanya menjejak panggung kurang 15 kali dalam masa 3 tahun.

Pertama kali aku masuk pawagam ialah pada tahun 2008, itupun semasa semester terakhir aku di universiti. Dulu-dulu aku memang spesis tak-tengok-wayang. Kakak aku pernah cakap, orang yang beli tiket wayang ni sama la macam menempah tiket ke neraka (bunyinya ekstrim tapi ada betulnya juga kan?)

Filem pertama yang aku tonton ialah 10, 000 BC. Tak best langsung! Ada gajah besar, ada macam askar pakai cawat lawan-lawan dengan perisai dan lembing. Banyak binatang zaman purba dan segala yang sewaktu dengannya.

Tak lama lepas tu one of my best friend belanja tengok cerita

Hellboy II: The Golden Army

That is it for the year.

Masuk tahun 2009 banyak la juga siri aku ke wayang bersama rakan-rakan. Mula bersosial dengan so-called the 'pop culture'. Antaranya...

Jangan Tegur

Cerita hantu yang boleh tahan la untuk kategori filem melayu. Cuma ada unsur seram yang tidak berjaya difahami oleh penonton. Ada satu scene diakhir cerita ini satu pawagam ketawa dengan keseraman yang bertukar menjadi lawak. Semua orang ingat yang kat belakang tu hantu, rupanya bapak dia (dah tak ingat le jalan ceritanya).

Transformers: Revenge of the Fallen

Walaupun aku tak berapa minat cerita robot lawan manusia, tapi aku pergi la jugak untuk memenuhi tuntutan sosial. haha. Waktu ni pergi dengan geng kelab bujang office aku. So, layan jela. Jalan ceritanya menarik dengan macam-macam efek. Tapi towards the end, cerita tu dragging sampai jadi bosan.

G.I Joe: The Rise of Cobra

Aku suka cerita ni sebab ada pelakon korea yang aku minat jadi ninja. Walaupun watak dia jahat tapi dia tetap hensem. Lain-lain yang aku ingat cuma adegan lawan-lawan yang agak over. Jalan cerita mampos tak paham.

Fighting

Cerita ni pun lawan-lawan gak. Tajuk pun fighting kan.
The details of the movie tak mampu aku recall. huh!

Blood: The Last Vampire

This bloody (hell) movie entah ape-ape. Pasal budak pempuan lawan dengan musuh yang ramai. Dia pandai bermain pedang dan boleh terbang. tapi aku rasa cerita Fury (thailand) jauh lebih bagos. Cerita ni has so much splashes of blood, putus kepala, kaki dan tangan. Wek!


The Storm Warriors

Cerita ni lebih kepada unsur-unsur pahlawan zaman tamadun kecinaan (kecinaan?!)
Yang baik berlawan dengan yang jahat (biasa la tu).
Kesan khas juga agak keterlaluan ala-ala Power Rangers.
And as expected, yang baik menang.


Ninja Assassin

Sama juga cerita ninja membalas dendam kepada musuh lama yang nak membunuhnya.
Hero mati lambat sekali.
Tapi plot tentang dia belajar to enhance his fighting skills agak menarik.
Cerita ni mungkin menarik sebab ada Rain (dalam poster pun duk dalam hujan ka? haha).

Rumusannya, sepanjang tahun 2009 aku telah layan most cerita action and fighting movies.
Brutal betul!
Tahun 2010 aku bermula dengan cerita


The Wolfman

Serigala Jadian yang tak tahu pun dia sendiri adalah pembunuh.
Kira macam dia tak rela buat semua tu tapi dia tak ada pilihan. Penyakit keturunan kot.

A Nightmare on Elm Street

Scary the merry!
Mereka mati dalam mimpi. So sesiapa yang berkaitan kalau tak mahu mati tak boleh tido.
Kalau tidur akan kena bunuh dalam mimpi.
Last sekali ada sesi bunuh hantu yang bunuh orang dalam mimpi ni. Kalau nak tahu macam mana, korang kena tengok sendiri.


Mantra

Selamat datang ke dunia bomoh melayu.
Ini cerita tentang tok bomoh dan tok dukun berlawan kuasa sesama mereka.
Ilmu hitam pekat.
Aku suka mantera dalam Bahasa Jowo yang diorang guna. Memang real.
Ceritanya menarik tapi endingnya hampeh sebab ade adegan fire macam Dragon Ball.


The Book of Eli

Cerita ni pun banyak bloody scene. Mengisahkan seorang pembawa buku yang tak nak bagi buku tu kat sesiapapun. Buku itu sebernanya Bible. Dan orang yang bawak tu buta. So, seme orang yang duk kejar dia untuk mendapatkan buku tu memang tak berapa bijak la kan.
Cerita ni ada sedikit philosophical dan bosan.
Erm, ada babak orang lawan-lawan gak.


Inception

Umpama mimpi dalam mimpi.
Cerita tentang kita mereka mimpi kita dan masuk ke dalam mimpi orang untuk menukar mindset orang. Orang yang terlibat ni bukan orang biasa tapi professional seperti Jurutera, Arkitek dan Pembesar. Menceroboh mimpi seseorang sebagai misi utama dan demi keselamatan dan kepentingan individu. Cerita ni la yang paling best dalam banyak-banyak movie yang aku pernah tengok. (Sebab aku suka berangan!)

Akhir kata, aku ni bukanlah seorang penonton wayang yang up-to-date dan genre aku berterabur. Sekian, terima kasih kerana sudi membuang masa anda dengan entri yang tidak berfaedah ini.

1 tokok-tambah:

Ir A.Aziz said...

Aku baru 3 kali kot, sepanjang aku hidup. Tahun lepas baru stat.

2009:-

Angels VS Demons -
X best. Ngarut jer lebeh. Kebanyakkan clue yg hero tuh jumpa sumer sbb kebetulan. :p

The Proposal -
Romantik comedy. Boleh la. Tp member aku tgk dalam keterpaksaan. :p

2010:-

Sherlock Holmes -
Mcm best, tetapi hampir tertido jugak tgh2 citer. :p

Aper2 pon, aku mls masuk panggung sbnarnya. Bek donlod. Free. Tgk kat PC pon cara gak.


P/s - Tgh mendonlod Avatar: The Last Airbender (walopon org yg dah tgk katun dia ckp x best :p )

 
◄ Design by Pocket