IRAMA HATI SAYA

LIFE SUMMARY

210908 – AHAD

For Aziz

Betul la cakap kau, aku dah lama tak update blog ni.

Actually entry tu ada, Cuma tak ada masa nak post. Maklumlah 2-3 bulan ni busy sikit.
Buat yang rindukan coretan aku, biar aku buat summary sikit tentang my life previously.

Masa sem akhir aku, yakni short semester, aku dapat jadi part-time English teacher kat IIUM EDUCARE. Masa tu awal bulan 6. Best jugak mengajar budak-budak umur 4 tahun. Aku ingat nak apply jadi fulltime lepas grad sebab aku minat bidang early-childhood education. Tapi bila aku tahu yang masa depan aku tak berapa cerah kalau aku terus kerja kat situ (gaji tak ikut kelulusan ‘coz this field requires Early Childhood Education Certificate/Diploma, makna kata: even ada degree pun gaji tetap sama dengan budak diploma jika degree kita tiada kaitan dengan bidang berkenaan. So?)

So, aku pun giat mencari masa depan. Dan dalam masa yang sama aku uruskan borang untuk sambung Master (atas permintaan keluarga). Plan aku: nak ‘rehat’ sambil kumpul duit sementara nak tunggu postgraduate enrolment bulan 11 ni.

Pertengahan Julai aku pergi interview di Menara Maxis KLCC. Post: Data Entry Personnel, Temporary 3 months contract basis. (Saje la nak cari pengalaman, cadangnya habis kontrak boleh terus sambung belajar seperti dirancang. Payment pun boleh tahan, sejam RM 8. berbanding RM 4 per hour kat Educare).

Then aku berhenti jadi cekgu tadika dengan berat hati after dapat offer dari Maxis Mobile Communication Sdn. Bhd. Walaupun sedih untuk tinggalkan anak murid yang aku dah mula sayang kat Educare tu, tapi aku blah jugak ‘coz NO MONEY NO TALK (lupakanlah nilai SENtimental kerana sekeping SEN adalah lebih bernilai! Hahah..)

Kerja kat Menara Maxis tu seronok juga. Environment nya ok aje walaupun aku terpaksa mengadap macam-macam ragam customer. Officemates pun semua sempoi dan very helpful. (Hal diorang dengan Tuhan tu biar la diorang tanggung sendiri kan).
Cumanya the task is sooooooooo monotonous. Boleh jadi bengong juga rasanya kalau aku duduk(kerja) kat sini lama-lama. Masa interview itu hari HR officer tu ada cakap kalau performance aku bagus, I might be promoted as a permanent staff kat bahagian Business Operation and Management after the 3-months contract ended.

Tak sampai sebulan aku kat Maxis, aku decided to pursue my career in a recognizable field which suits my qualification. Maka, aku nekad quit this job after so much thought dan bertimbang-tara.

Nota kaki:
Paling best semasa bekerja di Menara Maxis ni adalah ‘my hectic yet precious lunch hour’. Walaupun aku just bekerja selama 11 hari (tolak weekends), tapi my lunch hour was very meaningful. From the first day I reported to work until my final working day aku akan kuar lunch with my best-acquaintance-cum-partner-in-crime, AriffShah.

Well, he is not-that-nice guy tapi aku suka lepak dengan this boy. It gave me some sense of relief whenever I went lepak with him during our lunch hour (called it lepak because we’re sometimes tak makan sama; ada masa-masa dia berpuasa dan hanya teman aku melantak).

Our lunch hour is ours. It was kinda constrained dan sangat suntuk. We usually had lunch less than half-an-hour (setengah jam). Sebabnya waktu rehat aku pukul 1.30-2.30 petang sedangkan dia normal lunch hour 1.00 -2.00 petang. Thus, we would only be meeting each other from 1.30 – 2.00 pm. How fair it is.

So, can you imagine betapa terhadnya masa yang kami ada? Yet we used it wisely. Masa tu baru aku sedar dan paham apa yang dimaksudkan dengan ‘MASA ITU EMAS’. No. Masa itu lebih berharga daripada emas.

Aku sedih gak nak tinggalkan dia dan semua perkara-perkara baik kat sana, tapi I really have to move forward for a better future. Whatever it is, I would like him to know that those were the best moments of time for me – to have a good company like him. Thanks buddy!!!

After resign from Maxis, aku hantar transcript ke CELPAD untuk proceed my application as a part-time lecturer (so that aku boleh buat fulltime Master concurrently). Unfortunately masa aku forward transcript aku tu dah tak ada vacancy dah. I guess I was a little late. “We will contact you if there is any vacancy in the future”, kata Head Department memberi harapan. Sedih, terkilan dan yang sebaya dengannya tak payah cakaplah kan.

Head Department tu cadangkan aku apply for fulltime position. Kena submit different form, resume and transcript. Makna kata: do it all over again. And the condition is: aku tidak digalakkan untuk ada sebarang komitmen lain(contohnya buat Master) because I’ll be under probation for ONE YEAR! Wadehel?!

Dan lagi, result of the application hanya akan diumumkan for the next intake. Which means I will have to wait for nearly 4 months. Kau gila ker? Dah tu aku nak kena menganga je ke for the coming months ahead?! Aku ni dah la undoubtedly workaholic, kalau nak kena waiting for that long boleh berkulat aku. Diulangi, BERKULAT!

Meanwhile, life has to go on. Sambil berharap that there is still a vacancy for that f***ing part-time position for me, aku telah hantar resume kat this one particular college. CONSISTcollege (mungkin nama sebenar).

Tak sangka less than a week selepas tu aku dipanggil untuk interview, then I was called for the second time untuk ‘demo teaching’ pula. Lepas mock teaching aku diminta untuk report duty pada 2 September.

Maka bermulalah hidup baru aku sebagai pensyarah di kolej berkenaan. Stakat ini, I’m happy with my life dan sangat bersyukur dengan apa yang ALLAH kurniakan buat aku. Hopefully everything is going to be alright.

May ALLAH be The Guide and Protector for me and for those around me. Amin.

2 tokok-tambah:

aaziz said...

Huyo, giler hebat pengalaman ko cari kerje. Aku actually xder mood dah nak blajar bila masuk 4th year nih. Ada project yg menyusahkan hidop. Aku xsabar nak kuar bekerja. Tapi takut gak ar. Hmm...

shah said...

Salam
Berapa gaji guru tadika iium educare dgn kelulusan dip pendidikan awl kanak2. Sebab ada sy ada apply baru2 nih.
Tq

 
◄ Design by Pocket