IRAMA HATI SAYA

Tak Payah Nak 'Frust' Sangatlah Kan...

Kenapa kalau putus cinta kita kena sedih? Kenapa ha?
Tak boleh ke kalau kita happy je?
Banyak sebab lain untuk kita jadi gembira.
Setakat putus cinta tu, come on la..it’s a norm. Esok-esok kau couple lagi. Kan? Kan? Kan?

Aku rasa once kita putus, kita patut bersyukur.

Satu: Sebab kita dah kembali single dan available.

(the singles always look hot and play hard-to-get, aren’t they?)

Dua: Kita dah tak payah fikir nak jaga hati orang. Nak pujuk dengan macam-macam jadah dan madah, nak reka ayat-ayat manis.

Tiga: Kita dah tak perlu nak report or share most of things in life. Kita dah boleh hidup dengan total privacy, tak ke seronok tu? (Aku rimas tengok kawan aku bangun tidur je kejut boyfriend solat subuh kononnya, pastu dia sambung lena - subuh dia sendiri entah ke mana.)

Empat: Kita kena gembira sebab banyak benda kita dah tahu tentang ‘bekas’ kita tu. So, kita tak payah nak hairan kalau lepas ni si dia bersama dengan orang lain because we’ve been through it.

Lima: Kita dah boleh mula love-hunting dengan pelbagai cara yang creative and adventurous (bukan dangerous tau!) Aku tengok si Jeri tu minggu lepas kemain lagi post lagu-lagu jiwaluka kat Facebook dia, siap buat ayat hati pecah bagai. Tup tup minggu ni dah tukar profile picture dengan awek baru bertajuk ‘CaYunK AwAK!’please lah..what a pathetic cum desperade guy are you? Kubur merah lagi kot.

Erk, aku rasa changing your Facebook status clumsily from ‘single’ to ‘in-a-relationship’ to ‘engaged’ to ‘married’ then to ‘single’ again is just a lame thing. Tapi tak apalah kan, dah ada application tu apa salahnya kita gunakan, ye dak?

But trust me, most people will say “Gedik betul, lepas ni sure duk post lapyu-lapyu kat wall pakwe or makwe dia every single minute. Tolonglah!”

Buat biasa-biasa je udah la kan? Orang lain pun ada cinta juga. Orang lain pun ada sayang dan benci. Tapi kami taklah annoying macam kau orang yang menayang sana-sini like we got nothing better to do in this world.

Lagi satu trend orang bercinta zaman sekarang ni, time lovey dowey tu mula la agungkan pasangan masing-masing sampai tara langit.

“Kaulah nyawaku.”

“Baby, I can’t live without you.”

“My mind can’t stop thinking about you. Honey you give me strength to live, the air I breath..”

Kemudian..Elok je sebulan dua bila break (putus) baru la nak ingat Tuhan, mula la duk buat ayat-ayat kecewa berbau islamik seperti...

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang terbaik buat diriku.”

“Oh Tuhan, aku pasrah. Terima kasih kerana menunjukkan kebenaran. Aku kini tenang di sisiMu.”

“Hidup yang penuh dugaan. Ya Allah berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi hari mendatang. Moga ada sinar bahagia buatku.”


Get a life!
Takkan dah susah, dah kena dump, dah kecewa hidup sebab pakwe dan makwe lari baru nak cari Tuhan?

Sebelum ni masa mabuk bercinta, ada kau orang mintak dengan Tuhan untuk pelihara hubungan kau orang?

Dulu kau sendiri cakap pakwe dan makwe kesayangan kau tu lah nyawa. Kalau dia tak ada, kau tak boleh nak hidup. Sekarang, baru nak sedar ke yang udara dan nyawa tu sebenarnya Allah yang pinjamkan kat kita?

Urgh, terlebih emosi la pulak aku ni. Well, that’s what I’ve been observing lately.

Isn’t it facts?

Kalau macam ni lah perangai kau orang, elok pergi ambil gitar sambil duduk dekat serambi, nyanyi lagu ‘Aisyah – Cinta Beralih Arah’.


Itu je aku nak cakap kali ni. Sekian, Boleh Blah!



Notakaki: Elok la kau kahwin cepat, aku dah muak asyik dengar cerita pasal tunang kesayangan kau tu. Rimas!

4 tokok-tambah:

LeeN said...

salam mas...

been meaning nak share menda ni kat fb leen sbb mcm best giler. mmg kene sebijik sedepuk kat kepala certain people yg suka tukar status, suka update ayat lapyu2 geli tu dan merapu2 time meroyan. tapi masih berfikir2 nak share ke tak sbb ada pihak2 yg mudah terusik perasaannya. huhu.

sungguh. mcm. takde. life.

whatever it is. entry ini well said. (^_^)

Mirashada said...

akak mastura! sangat setuju. thats how couple xpress their love everyday. huaaa

CikSelampit said...

leen-> share aje dan jangan rasa bersalah sebab ayat tu bukan dtg dari leen, I'll take the blame,ok?

this is life. =)

Anonymous said...

Are u being dump? =)

 
◄ Design by Pocket